slide4 - Galerie slider
slide2 - Galerie slider
slide5 - Galerie slider
slide3 - Galerie slider
slide1 - Galerie slider

Sărbătoarea Intrarea Domnului în Ierusalim, Floriile sau Duminica Floriilor

Sărbătoarea Intrarea Domnului în Ierusalim, Floriile sau Duminica Floriilor, reprezintă primul dintre praznicele împărătești cu dată schimbătoare și cea din urmă duminică din postul Paștilor care amintește de intrarea în cetatea Ierusalimului a Mântuitorului Iisus Hristos, întâmpinat de popor cu ramuri de finic şi măslin.
În Duminica Floriilor sunt binecuvântate la liturghie și apoi împărțite credincioșilor ramuri de salcie, simbol al renașterii anuale a vegetației. Ramurile înflorite de salcie sfințite în Duminica Floriilor sunt folosite în numeroase practici magice: asigură protecție și alungă spiritele rele, sunt date vitelor pentru a fi mâncate ca să se înmulțească, sunt înfipte în pământ, sau atârnate în pomii fructiferi pentru a da rod bogat. Binecuvântate în timpul actului liturgic, ramurile de salcie asează sub protecția sacrului elementele cu care intră în contact: icoanele, crucile, troițele.
Începând cu ziua de Florii se intră în ultima săptămână a Postului Paştilor, numită Săptămâna Patimilor sau Săptămâna Mare, în care creştinii se pregătesc să întâmpine marea sărbătoare a Învierii Mântuitorului Iisus Hristos.
Icoana Intrarea Domnului în Ierusalim din colecția MNCR - Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni îl înfățișează pe Iisus călare pe asin binecuvântând, înveşmântat în giulgi roşu, întâmpinat de mulţime.
Surse:
Ion Ghinoiu, Calendarul țăranului român. Zile și mituri
Antoaneta Olteanu, Calendarele poporului român
Simion Florea Marian, Sărbătorile la români
Material realizat de Florina Bănică, muzeograf MNCR - Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni

loading...