Lecția deschisă cu titlul Transhumanța mocanilor voineșteni, 11 aprilie 2025
Vineri, 11 aprilie 2025, a avut loc la Școala Gimnazială ,,Avram Iancu” din Covasna- Voinești, lecția deschisă cu titlul ,,Transhumanța mocanilor voineșteni”, invitați fiind dr. Lucian David (MNCR - Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni) și prof. drd. Florentina Teacă (Centrul European de Studii în Probleme Etnice).
Organizatorii evenimentului au fost Școala Gimnazială ,,Avram Iancu” din Covasna- Voinești, MNCR - Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni și Centrul European de Studii în Probleme Etnice al Academiei Române (CESPE).
Elevii participanții au aflat de la specialiștii invitați informații valoroase despre păstorit, transhumanța carpatică, dar și despre tradiții și obiceiuri specifice mocanilor voineșteni.
Practicat de mai bine de o jumătate de mileniu, păstoritul a imprimat o dinamică specifică mediului geografic: drumuri ale oilor dublate de drumuri ale sării, târle și perdele pentru adăpostirea oilor de viscolele puternice, cruci de piatră înălțate la răscruci pentru orientarea păstorilor, în imensitatea câmpiilor și pentru aprecierea distanțelor parcurse, un sistem de alimentație bazat în special pe brânzeturi și carne de oaie, un port specific, meșteșuguri și instalații tehnice de prelucrare a lânii și pieilor, nedei (târguri) carpatice, strâns legate de văratul oilor, în care se vindeau produsele pastorale, numeroase și prospere sate întemeiate de mocani, căsătoriți cu fetele pământenilor sau ale cojanilor (fragmente din articolul realizat de David Lucian cu titlul ,,Memorie și discurs. Transhumanța mocanilor voineșteni’’, apărut în revista Angvstia nr.27 din anul 2023).
O regiune de mare interes teoretic și practic pentru studiul păstoritului transhumant a fost și este Voineștii Covasnei.
,,Mocanii din arcul carpatic au fost, dintotdeauana, participanți activi la acest fenomen’’. (drd. Florentina Teacă)
,,Transhumanța este o deplasare temporară, altitudinală și latitudinală a turmelor de oi pentru iernat, o fază avansată a păstoritului, apărută din necesitatea folosirii eficiente a pășunilor și a fânețelor situate la mare distanță de satul de origine ale oierilor’’. (definiție dată de dr. Lucian David).
Transhumanța este cel de-al zecelea element înscris de România în Lista reprezentativă a patrimoniului cultural imaterial al umanității, din luna decembrie 2023.
Noutati