slide2 - Galerie slider
slide5 - Galerie slider
slide4 - Galerie slider
slide3 - Galerie slider
slide1 - Galerie slider

Activități cu ocazia aniversării Primei Școli Românești din Sfântu Gheorghe, 2024

Cu ocazia aniversării Primei Școli Românești din Sfântu Gheorghe, MNCR - Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni a organizat la Şcoala Gimnazială din localitatea Bobocea, județul Covasna, în data de 14 iunie 2024, un atelier de scriere cu tocul, la care au participat elevi de diferite vârste, alături de cadre didactice ce au coordonat activitățile.
Elevii au caligrafiat poezia ,,Școlarul și condeiul… dintr- un manual de Citire : A doua carte de cetire pentru copiii și copilele din anul al-lea de școală”, cartea ce a apărut la Editura Ciurcu din Brașov, în anul 1910.
Participanții au fost încântați de acest tip de scriere și au participat cu entuziasm la aceste ateliere creative. Multumim cadrelor didactice pentru implicare și pentru parteneriat.
Într-o zi de 15 iunie începea construcția Primei Școli Românești din Sfântu Gheorghe
Azi monument istoric, punct muzeal în cadrul MMNCR - Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteniși un important cadru pentru educația informală, clădirea Primei Școli Românești din Sfântu Gheorghe începea să prindă contur începând cu 15 iunie 1799.
Iar în vremurile acelea în care se scriau primele rânduri din istoria școlii, principalul focar de cultură era Biserica, cea care a coagulat în jurul său o intensă viaţă comunitară.
În urma Edictului de Toleranţă din anul 1781, emis de împăratul austriac Iosif al II-lea, potrivit căruia românii din Transilvania aveau voie să-şi construiască biserică din piatră dacă parohia era formată din minimum 50 de familii, se ridică „Biserica din Deal”, aflată în vecinătate. Putem spune că acest aspect a fost începutul învăţământului confesional din arcul intracarpatic, apariţia primelor biserici româneşti în judeţul Trei Scaune fiind strâns legată de apariţia primelor focare de cultură - Şcolile Confesionale Ortodoxe. Primele şcoli atestate documentar pe teritoriul jud. Covasna sunt: Zagon, la 1540, Araci, la 1700, Belin, la 1774,Covasna, la 1790 și Sfântu Gheorghe, la 1799.
Potrivit actelor oficiale păstrate în arhive, la data menționată, magistratul oraşului Sfântu Gheorghe adresează Judelui Regal şi Oficialităţilor Ţinutului Trei Scaune un raport prin care-l înştiinţează de începerea construcţiei şcolii româneşti.
Intervalul 1799-1874 reprezintă prima etapă de construcție a Primei Școli Românești din Sfântu Gheorghe, în care clădirea cuprindea două încăperi mai mari, iar accesul se făcea prin încăperea mai mică dispusă lateral. Din punct de vedere tipologic, aceasta se încadra în categoria clădirilor vernaculare din zonă, pereţii fiind realizaţi din bârne iar acoperişul învelit cu şindrilă. La capătul estic se afla o pivniţă cu pereţii din piatră şi tavan din bârne masive. Încăperile comunicau între ele prin intermediul golurilor de uşi.
În prezent, la Prima Școală Românească din Sfântu Gheorghe sunt organizate tururi ghidate, ateliere creative pentru copii (ateliere de scriere cu pana, cu tocul și penița, ateliere de scriere pe tăblițe), prin care vizitatorii se pot transpune în atmosfera școlii de demult, și diverse activități cultural-literare, toate coordonate de muzeograful Florin Herțeg.
Întreaga poveste a școlii poate fi citită aici -https://www.mncr.ro/expozitii+expozitii%20permanente...

loading...