slide3 - Galerie slider
slide4 - Galerie slider
slide5 - Galerie slider
slide1 - Galerie slider
slide2 - Galerie slider

Vernisajul expoziției Zestrea minerală a României la Muzeul Oltului și Mureșului Superior din Miercurea Ciuc

Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni și Muzeul de Mineralogie Victor Gorduza din Baia Mare, alături de colaboratori, anunță deschiderea expoziției “Zestrea minerală a României la Muzeul Oltului și Mureșului Superior din Miercurea Ciuc, aceasta fiind a 15-a locație pe harta expoziției. Vernisajul va avea loc la sediul muzeului, în data de 23 februarie, ora 12:00. Expoziția rămâne deschisă vizitării până în data de 12 iunie 2024.

Expoziţia “Zestrea minerală a României cuprinde mineralele descrise pentru prima oară în România precum şi cele mai rare şi spectaculoase asociaţii minerale de pe teritoriul țării noastre. Partenerii Muzeului de Mineralogie din Baia Mare în acest proiect sunt Universităţile din Bucureşti (UB), Cluj-Napoca (UBB) şi Iaşi (UAIC) şi Muzeul Naţional de Geologie din Bucureşti (MNG), de la care au fost împrumutate 41 de piese mineralogice. Proiectul s-a bucurat şi de implicarea Academiei Române, prin consultanța ştiinţifică a regretatului academician Gheorghe Udubaşa.

S-a pornit de la ideea că patrimoniul mineralogic românesc este aproape necunoscut publicului. Puţină lume cunoaşte că în România au fost descoperite, descrise şi documentate 38 de minerale în premieră mondială, recunoscute de International Mineralogical Association. La acestea se adaugă o serie deosebit de valoroasă de asociaţii minerale emblematice pentru spaţiul geologic românesc (prin asociaţie minerală înţelegându-se două sau mai multe specii minerale caracteristice unui mod de formare comun). Eşantioane din categoriile amintite se găsesc în diverse colecţii din ţară, în cadrul diferitelor muzee sau instituţii de învăţământ superior. Fondul cel mai bogat, dar departe de a fi exhaustiv, îl deţine Muzeul Naţional de Geologie din Bucureşti. Alte instituţii, cum ar fi Universităţile din Iaşi, Cluj-Napoca şi Bucureşti, posedă şi ele unele din mineralele-premieră. Din acest motiv, entităţile enumerate se regăsesc în lista partenerilor şi colaboratorilor pentru acest proiect. 

Din cele 38 de minerale amintite, au putut fi identificate şi împrumutate doar 27, restul neputând fi localizate ca eşantioane pe teritoriul României. Muzeul de Mineralogie Baia Mare deţine, la rândul său, numeroase mostre de acest tip, reprezentând 8 minerale ce au fost descrise în premieră şi peste 30 de asociaţii minerale ce sunt caracteristice doar spaţiului maramureşean.  

Expoziţia cuprinde 122 de eşantioane mineralogice alese pe criterii ştiinţifice - descrise pentru prima oară în România sau carateristice spaţiului naţional, şi muzeografice - eşantioane cât se poate de estetice, care să încânte vizitatorul. 

Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni

Sf. Gheorghe, str. Gábor Áron, Nr.16

Tel.: 0267314139

www.mncr.ro/ www.facebook.com/mncro

 

Muzeul Oltului și Mureșului Superior

Miercurea Ciuc, str. Petofi Sandor, nr. 23

Tel.: 0266317726

loading...