slide4 - Galerie slider
slide3 - Galerie slider
slide2 - Galerie slider
slide1 - Galerie slider
slide5 - Galerie slider

Lecție deschisă la Colegiul Național Mihai Viteazul din Sfântu Gheorghe, 19.04.2024

MNCR - Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni, în parteneriat cu Colegiul Național ,,Mihai Viteazul'' din Sfântu Gheorghe, a organizat astăzi, 19 aprilie, lecția deschisă cu titlul ,,Patrimoniu pierdut - Patrimoniu regăsit. Recuperarea tezaurelor din Patrimoniul Cultural Național", susținută de conferențiar universitar dr. habil. Marius-Mihai Ciută.
Elevi din clasele IX-XI au aflat detalii din culisele investigațiilor judiciare care au dus la recuperarea multor bunuri culturale care au fost exportate ilegal, în diverse state comunitare, au intrat în colecții particulare, dar s-au repatriat prin utilizarea unor mijloace operative specifice și a unor instrumente juridice internaționale.
Autorul prelegerii este absolvent al Colegiului Național ,,Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe (1989), absolvent al Facultății de Istorie a Universitatea ,,Lucian Blaga” din Sibiu, cadru didactic universitar (Universitatea ,,Lucian Blaga” din Sibiu, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj Napoca, Universitatea de Vest din Timișoara), a făcut parte din echipa judiciară a dosarelor "Aurul Dacic", în calitate de ofițer specialist în protejarea Patrimoniului cultural național.
Mulțumim doamnelor profesoare Maria Băilă și Dana Balog pentru invitație, conducerii Colegiului Național ,,Mihai Viteazul" pentru găzduirea evenimentului MNCR - Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni, elevilor pentru prezență și domnului dr. Marius- Mihai Ciută pentru o nouă prelegere interesantă, prezentată cu mult profesionalism în scopul protejării patrimoniului cultural național.

loading...