slide1 - Galerie slider
slide3 - Galerie slider
slide4 - Galerie slider
slide2 - Galerie slider
slide5 - Galerie slider

24 septembrie: Ziua Satului Românesc

Începând cu anul 2020, ultima zi de duminică a lunii septembrie este dedicată satului românesc. Evenimentul încurajează omagierea, redescoperirea și promovarea satului și a oamenilor din zonele rurale, de ieri și de azi.

În acest scop, propuneam să ne oprim câteva minute la imagini autentice din satul de altădată, imagini care de fapt sunt momente suspendate în timp și trimiteri către realitatea sfârșitului de secol XX.

Aceste fotografii ne înfățișează oameni care par să se fi desprins doar pentru puțin timp de munca zilnică în gospodărie, doar cât să facă o fotografie de familie.

Fotografiile fac parte din documentarea din cadrul cercetărilor desfăşurate de muzeografii MNCR în cadrul proiectului „Fotografia etnografică de familie – mărturie vizuală a civilizaţiei tradiţionale”, care a debutat la începutul anului curent şi care vizează teritoriul judeţului Harghita.

 

Revenim și cu invitaţia adresată la începutul anului celor ce doresc să ni se alăture în acest demers. Dacă deţineţi fotografii din care putem desprinde date legate de cultura tradiţională din judeţul Harghita, vă rugăm să contactaţi echipa de proiect la unul dintre numerele de telefon: 0266/31.77.26, 0743/81.69.08, sau vă aşteptăm la sediul Muzeului Oltului şi Mureşului Superior din Miercurea-Ciuc (str. Petőfi Sándor, nr. 23). Fotografiile vor fi scanate, fişate şi returnate.

 

Foto 1 - Anii 1930, familia Hurubă,  fotografie realizată la Hodoșa, comuna Sărmaș, județul Harghita. Pe verso e notat Familia lui Hurubă F.

Foto 2 - Anii 1960, familia Hurubă, bunicii și nepoata, comuna Sărmaș.

Foto 3 - Anii 1940, familia Țăran, comuna Subcetate.

loading...