slide1 - Galerie slider
slide4 - Galerie slider
slide3 - Galerie slider
slide2 - Galerie slider
slide5 - Galerie slider

Itinerarea expoziţiei foto-documentare ”Graniţa de Est a Provinciei Dacia Romană”, 15.05.2021

Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni a itinerat expoziţia foto-documentară ”Graniţa de Est a Provinciei Dacia Romană” în data de 15.05.2021, la terenurile Bálint Tennis Club 88 din Chilieni, jud. Covasna. Acest eveniment cultural a fost dedicat Zilei Internaționale a Muzeelor - 18 mai 2021.

Expoziția prezintă publicului ceea ce specialiștii numesc „Limes” sau „granița Imperiului Roman”, mai precis zona care mărginea Dacia în partea sa estică, în perioada în care aceasta era o Provincie a Imperiului Roman. Limes-ul, o graniță similară celor din zilele noastre, fără garduri și ziduri, era format din mai multe „puncte de control”, reprezentate de așa-numitele „castre” militare, construite în cele mai importante puncte de acces în zonă – în special în apropierea pasurilor și trecătorilor peste munți. Unite de drumuri, cu turnuri de observație presărate de-a lungul acestora, castrele controlau circulația oamenilor și a mărfurilor între diferite Provincii ale Imperiului și zonele învecinate acestora. O parte din aceste castre se regăsesc pe teritoriul județului Covasna, acestea fiind cele care au stârnit interesul publicului din zonă. Planșele bilingve, româno-maghiare, au fost foarte bine primite de vizitatorii din localitatea Chilieni (majoritar vorbitoare de limbă maghiară), care s-au bucurat de accesul facil și direct la o informație care altfel le-ar rămâne necunoscută. Expoziția cuprinde și informații legate de metodele de cercetare a siturilor arheologice prezentate, cât și informații generale despre Imperiul Roman, care setează contextul și facilitează înțelegerea existenței și felului în care a funcționat sistemul de apărare al acestuia.

Expoziția, care a durat o zi, însoțind un eveniment sportiv, a atras un număr de 30 de vizitatori. Interesul exprimat de aceștia, datorat în special formatului bilingv al expoziției, reprezintă un impuls pentru noi pentru a reveni în localitate și cu altă ocazie.

 

loading...