slide3 - Galerie slider
slide2 - Galerie slider
slide4 - Galerie slider
slide5 - Galerie slider
slide1 - Galerie slider

Expoziția itinerantă „Granița de est a Daciei romane” își continuă și astăzi drumul prin țară. În acest an, de Noaptea Muzeelor, găzduită de Muzeul Județean Mureș la Călugăreni

Expoziția itinerantă „Granița de est a Daciei romane” își continuă și astăzi drumul prin țară. În acest an, de Noaptea Muzeelor, ea a fost găzduită de Muzeul Județean Mureș la Călugăreni (com. Eremitu, jud. Mureș), unde se afla, acum 1800 de ani, unul dintre castrele militare de pe granița de est a Daciei. Castrul de la Călugăreni [magh. Mikháza] apăra partea superioară a Văii Nirajului, fiind un punct important în strategia defensivă a Imperiului în această zonă. Situl arheologic de la Călugăreni face parte din propunerea de nominalizare a Limes-ului din Dacia drept monument UNESCO, parte componentă a sitului serial transnațional „Frontiera Imperiului Roman”.
Pe parcursul timpului, aici s-au efectuat atât săpături arheologice, cât și cercetări non-invazive prin intermediul unor tehnici moderne de cercetare. Scopul acestora a fost acela de a cunoaşte structura şi dimensiunile castrului, de determina fazele de construcție ale diferitelor structuri și, nu în ultimul rând, de a documenta diferitele tipuri de activități care au avut loc în interiorul și în jurul castrului. Una dintre cele mai importante informații despre un castru este numele unităţilor militare care au edificat şi apoi au staţionat în interior. Pe baza ștampilelor aplicate pe unele țigle și cărămizi, descoperite în interiorul castrului, s-a putut concluziona faptul că trupa staționată la Călugăreni era denumită cohors I (prima) Augusta Ituraeorum. Este vorba de o unitate de pedestrași, recrutată din rândul populaţiei itureilor, care au locuit pe teritoriul Libanului și Siriei actuale. Astăzi, mare parte din suprafața sitului este în proprietate privată. Doar aproximativ 4 ha (circa 10% din suprafața sitului) sunt în proprietatea Consiliului Județean Mureș, fiind administrate de Muzeul Județean Mureș prin intermediul Parcului Arheologic Călugăreni, unul dintre puținele astfel de parcuri din România. Pavilioanele TIME BOX amenajate la Călugăreni reprezintă un proiect de promovare a sitului unic în România – două capsule ale timpului care prezintă vizitatorilor castrul și băile romane într-un mod unic și interactiv.
Cu ocazia Nopţii Muzeelor din acest an, colegii de la Muzeul Județean Mureș au organizat Sărbătoarea romană Vestalia, eveniment cultural dedicat zeiței Vesta, considerată protectoarea vetrei și a căminului.
Expoziția noastră s-a înscris cu succes în conceptul sărbătorii. În paralel, ea a completat eforturile comune ale Muzeelor noastre (MNCR şi Muzeul Județean Mureș) în vederea promovării Limes-ului roman din Dacia, aducând un plus de înțelegere asupra unor aspecte complementare expoziției din Parcul arheologic: ce este/ce a fost Limes-ul (cu întreg sistemul defensiv – drumuri, turnuri, castre), a modalităților de cercetare a acestuia, a modalității de organizare și funcționare a armatei romane, a vieții cotidiene din castre, a funcționării băilor și prezentarea altor castre de pe Limes (ca de ex. cel de la Brețcu, jud. Covasna).
Concepută inițial pentru elevi de gimnaziu, într-un format bilingv (româno-maghiar), expoziția s-a bucurat de succes în rândul tuturor categoriilor de vizitatori, inclusiv și mai ales adulți. Prin informația structurată pe panouri tematice și limbajul accesibil, cele 13 placate ale expoziţiei noastre au reprezentat un punct de pornire pentru discuții aprofundate asupra subiectului cu cei interesați. Participarea la astfel de evenimente ne onorează și totodată ne dovedește că există interes din partea publicului de toate vârstele pentru tot ceea ce înseamnă Limes-ul roman din Dacia, de la informații științifice cu privire la siturile arheologice și până la activități de educație muzeală și reenactment.
Foto: Bereczky Sándor, Muzeul Județean Mureș

loading...