slide1 - Galerie slider
slide2 - Galerie slider
slide3 - Galerie slider
slide4 - Galerie slider
slide5 - Galerie slider

Fibule din colecția Muzeului Național al Carpaților Răsăriteni

Vă invităm să descoperim împreună mai multe categorii de fibule din colecția Muzeului Național al Carpaților Răsăriteni! Fibulă se numește o agrafă ornamentală de metal, care se întrebuința în antichitate pentru a încheia un veșmânt.
Începem această serie cu fibula “Lunula” descoperită în situl arheologic de la Covasna -Cetatea Zânelor în august 2006, de către echipa de specialiști de la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, coordonată de doamna dr. Viorica Crișan.
Aceasta este din bronz, fiind argintată pe față, realizată prin turnare în tipar. Are o formă semicirculară, cu capetele despicate şi rotunjite; pe faţă este decorată cu cercuri concentrice, unde, cel mai probabil, a fost email; sistemul de prindere este cu balama.
Acest obiect este datat în prima jumătate a sec I p.Chr. (20 – 50 p. Chr.), fiind în stare bună.
Reconstituirea grafică a modului de folosire a fibulei dacice a fost realizată de către Florentina Mărcuți, colaborator MNCR.
Mai multe detalii despre situl arheologic de la Covasna puteți afla accesând linkul: https://www.ironageatlas.net4u.ro/index.php/component/content/article?id=5:covasna

loading...