slide5 - Galerie slider
slide4 - Galerie slider
slide3 - Galerie slider
slide1 - Galerie slider
slide2 - Galerie slider

Vasul cu ”arici”-Vas de dimensiuni mari / Vas de provizii Datare: Sec. I a. Chr. – I p. Chr.

Vasul cu ”arici”-Vas de dimensiuni mari / Vas de provizii

Datare: Sec. I a. Chr. – I p. Chr.

 

În urma investigațiilor realizate cu tehnologhia 3d prin lumina structurată, vasul cu ”arici” de la Cetatea Dacică – Valea Zânelor din Covasna, a fost documentat științific și s-au obținut informații exacte cu privire la carateristicile tipologice ale acestui recipient de dimeniuni mari (înălțime, diametru, secțiune, volum și altele).

Artefactul a fost descoperit în timpul cercetării unor locuinţe de suprafaţă, una dintre ele, un adevărat edificiu ridicat pe fundaţii din piatră, cu o latură de circa 12,00 m, compartimentat în două camere, fiecare cu câte o vatră de foc. Are o formă bitronconică, gura evazată, buza rotunjită, fundul plat, decorat în jumătatea superioară cu un brâu aplicat, crestat, segmentat de 4 butoni semicirculari situaţi simetric. Deasupra brâului este decorat cu 4 ,,arici’’ incizaţi.

Vasul cu ”arici” a fost scos la lumină de dr. Viorica Crișan, cercetător la Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca, în anu 2001, în cadrul cercetărilor arheologice sistematice realizate în parteneriat cu Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni și Muzeul ”Carol I” din Brăila.

Cetatea Zânelor de la Covasna este una dintre cele mai mari şi mai bine conservate cetăţi dacice din afara Munţilor Orăştiei. Prin modul de realizare a sistemului de fortificare şi de amenajare a teraselor ce înşurubează muntele, ea este un unicat în lumea dacică.

Viaţa şi rosturile cetăţii au încetat în timpul primului război cu romanii (101-102). Intrată în graniţele Provinciei Dacia, ea a avut aceeaşi soartă ca toate celelalte fortificaţii: incendierea şi distrugerea zidurilor. O mare de flăcări a mistuit totul până în temelii. Din măreţia de altă dată a falnicei cetăţi a rămas doar un munte de ruine legendare. (V. Crișan 2009, 64).

 

Scanare tridimensională de mare precizie, cu lumină structurată pentru artefacte din patrimoniul Muzeului Național al Carpaților Răsăriteni a fost realizată de specialistul Călin Șuteu de la Gigapixel Art.

Colecția noastră 3D de obiecte de patrimoniu o puteți găsi accesând pagina: www.mncr.ro (Colecţia 3D de obiecte din patrimoniul MNCR).

loading...