slide1 - Galerie slider
slide4 - Galerie slider
slide2 - Galerie slider
slide3 - Galerie slider
slide5 - Galerie slider

Activități cultural -educative la Casa memorială „Romulus Cioflec”, 25 noiembrie 2019

Luni, 25 noiembrie 2019, Casa memorială „Romulus Cioflec” a găzduit mai multe evenimente cultural-educative.
Invitații, cadre didactice din Lituania, Spania, Italia, Turcia și România au vizitat Casa memorială Romulus Cioflec, aflând detalii interesante despre viața și activitatea scriitorului.

Tot cu această ocazie a fost itinerată expoziția”Românii din fostele scaune Secuiești și Marea Unire”, având loc vernisajul. Doamna Ana Dobreanu, muzeograf MNCR, a prezentat expoziția, realizată în colaborare cu Episcopia Ortodoxă a Covasnei și Harghitei, Centrul Ecleziastic de Documentare ,,Mitropolit Nicolae Colan”din Sfântu Gheorghe, Muzeul Bisericii ,,Sf. Nicolae” – „Prima Școala Românească” din Brașov, care conține documente și fotografii, precum şi componente informaţionale privind modificările administrativ-teritoriale în sud-estul Transilvaniei după instalarea dualismului, particularitățile economico–sociale și demografice ale zonei în preajma Marii Uniri, Primul Război Mondial și situația zonei de sud-est a Transilvaniei în contextual conflagrației și a intrării României în război, activităţile premergătoare actului istoric de la 1 Decembrie 1918, etapele Marii Uniri, desemnarea reprezentanţilor, din zona județelor Harghita și Covasna de azi, la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia la 1 Decembrie 1918 etc.

Vernisarea expoziției a fost urmată de o serie de prezentări din cadrul proiectului de mobilitate ERASMUS+Project-“Human Rights/Europe-Drepturile omului/Europa”, având ca temă “Arbitrary Detention and Child Recruitment as Soldiers in Romania/Detenția arbitrară și recrutarea copiilor ca soldați în România”, activitate coordonată de doamna Luminița Bobeș, directoarea Școlii Gimnaziale “Mihail Sadoveanu”, din Întorsura Buzăului.
Cei prezenți au luat parte la următoarele prezentările realizate de doamnele:
• Mária Vass, director general Direcția Generală și Protecția Copilului Covasna;
• Alexandra Cîrlănescu, de la Centru de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Covasna;
• Anca Preda, prof. de istorie de la Școala Gimnazială “Mihail Sadoveanu” din Întorsura Buzăului.

La final participanții au luat parte la un atelier de scriere cu pana și cu tocul cu peniță, realizând astfel o telegramă, oaspeții străini fiind încântați de această activitate inedită.


Echipa Muzeului Național al Carpaților Răsăriteni a fost formată din Dan Buzea- șef–secție, Ana Dobreanu-muzeograf, Florin Herțeg-muzeograf, Cristina Felea-Baubec- muzeograf și Ileana Sas- custode casă memorială.


Le mulțumim tuturor pentru participare și pentru organizarea activităților la punctul nostru muzeal!

loading...