slide2 - Galerie slider
slide5 - Galerie slider
slide4 - Galerie slider
slide3 - Galerie slider
slide1 - Galerie slider

Rezultatele proiectului Atinge istoria, expoziție tactilă adresată persoanelor cu deficiențe de vedere

Proiectul "Atinge istoria - expozitie tactila dedicata persoanelor cu deficiente de vedere", organizat de Muzeul National al Carpatilor Rasariteni in colaborare cu Asociatia ART&CO si Asociatia Nevazatorilor din Romania, finantat de AFCN, a ajuns la final.

Prin expoziția Atinge Istoria MNCR și-a propus să promoveze patrimoniul cultural muzeal publicului nevăzător, prin realizarea unui tur expozițional pentru 2 din expozițiile sale, Așezarea preistorică Păuleni Ciuc Dâmbul Cetății și Prima Școală Românească din Sfântu Gheorghe, devenind de asemenea, a 2-a expoziție din țară special adresată acestui grup țintă.  

 

 

Deși inițial expoziția Atinge Istoria a fost gândită ca un tur muzeal special adresat persoanelor nevăzătoare, aceasta a fost propusă publicului larg ca o alternativă pentru turul muzeal clasic, propunând folosirea simțului tactil drept mijloc de comunicare și cunoaștere. Astfel, expoziția a depășit sfera activităților muzeale, devenind un real instrument social, de sensibilizare a publicului larg, de atragere a atenției asupra nevoilor persoanelor cu deficiențe de vedere, care sunt atât de puțin luate în considerare la nivel național.

 

 

Câteva din reacțiile vizitatorilor ne vorbesc clar despre impactul pe care l-a avut expoziția:

„M-a impresionat până la lacrimi, felicitări celor care s-au gândit la nevăzători și din punctul de vedere al culturii... Zilnic trebuie să avem în „vedere” ce comoară avem – comoara de a „vedea”. Vă mulțumesc!”

 

„Când am intrat la muzeul de orbi am fost curios și entuziasmat, dar când am ieșit mi-am dat seama prin ce trec ei zi de zi.” (un elev din Bârlad) 

 

„Când am intrat în prima încăpere, o lume oarbă avea culori prin mâinile mele. Felicitări!” (o elevă)

 

„Ochii minții și mâinile „văd” o altă realitate. O idee minunată care ar trebui să fie preluată de toată lumea. Poți înțelege un om doar dacă ajungi în papucii lui. Mult succes.”

 

 

Deschisă în perioada 14 iunie – 31 iulie 2012, expoziția tactilă „Atinge istoria” a atras un număr de 659 de vizitatori din țară și străinătate (Ungaria, SUA, Anglia, Germania, Italia etc.), din care 195 vizitatori cu deficiențe de vedere, în principal din județele Covasna, Harghita și Brașov. Vizitarea expoziției a fost gratuită.

Documentul de prezentare al rezultatelor poate fi descărcat mai jos.  

Expoziția „Atinge istoria” poate fi vizitată în continuare la sediile MNCR din Sfântu Gheorghe, până la mijlocul lunii septembrie, când machetele expoziției de arheologie vor fi itinerate la Galați, în cadrul unui proiect realizat în colaborare cu Muzeul de Istorie Galați (lider de proiect), Asociația ART & CO și Asociația Nevăzătorilor din România, intitulat "Cunoaște-ți istoria prin atingere", finanțat de AFCN.

 

 

Prețul biletului de intrare la expoziția „Atinge istoria” în perioada amintită este de 1,5 lei / persoană. Audio-ghidul va fi pus la dispoziția vizitatorilor în mod gratuit.

 

Atât organizatorii, cât și beneficiarii proiectului „Atinge istoria” mulțumesc finanțatorului, Administrația Fondului Cultural Național, pentru oportunitatea acordată de a realiza un astfel de proiect, pentru încrederea în reușita acestuia, cât și tuturor partenerilor care au contribuit la realizarea proiectului, la promovarea acestuia și la continuarea sa.

 

Mulțumirile noastre se îndreaptă și către echipa de proiect, către toți colaboratorii care au contribuit într-o oarecare măsură la obținerea și chiar depășirea rezultatelor propuse inițial.    

 

Parteneri media:

ArtClue: Eastern Europe Art Magazine (www.artclue.net), Asociatia Opus, Ceașca de Cultură (www.ceascadecultura.ro), Hotcity (www.hotcity.ro), Întorsura Buzăului (www.intorsura.ro), Mesagerul de Covasna (www.mesageruldecovasna.ro), Metropotam (www.metropotam.ro), Modernism: Tabloid de Artă și Stil (www.modernism.ro), Muzeul Național de Istorie Naturală "Grigore Antipa" (www.antipa.ro), Observatorul de Covasna (www.covasnamedia.ro), Online Gallery: Pixels of Culture (www.onlinegallery.ro), Radio ItsyBitsy (www.itsybitsy.ro), Radio România Cultural (www.radioromaniacultural.ro), Salut București (www.salutbucuresti.ro), Senso TV (www.sensotv.ro/arte), TVR Cultural Vernisaje: Art Events Romania (www.vernisaje.com), WebCultura (www.webcultura.ro)

 

Pentru detalii suplimentare vă rugăm să ne contactați, la tel/fax: 0267-314139; Mobil: 0735561675 sau prin e-mail: deakandrea.mncr@gmail.com.

 

loading...