O nouă apariție editorială
Catalogul „Animale, tehnologie și artefacte preistorice din materii dure animale descoperite la Păuleni-Ciuc, jud. Harghita” se înscrie în seria proiectelor editoriale realizate de Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni din Sf. Gheorghe, jud. Covasna, în scopul cunoașterii mai aprofundate a civilizațiilor preistorice care au trăit în arealul sud-est transilvănean.
Realizat cu sprijinul financiar al Administrației Fondului Cultural Național, acest catalog prezintă peste 100 de artefacte preistorice din materii dure animale, descoperite în urma celor 14 ani de cercetări arheologice sistematice, organizate de MNCR alături de partenerii săi din țară și străinătate, în situl preistoric de la „Dâmbul Cetății” (Várdomb), com. Păuleni-Ciuc, satul Șoimeni, jud. Harghita.
Situat într-un punct-cheie, fiind o punte de legătură între zona Moldovei și Bazinul Carpatic, „Dâmbul Cetății” a atras, rând pe rând, începând de acum circa 6000 de ani, civilizațiile preistorice Cucuteni-Ariușd-Tripolie, Bodrogkeresztúr, Coțofeni, Costișa-Ciomortan și Wietenberg, care au găsit în acest loc un mediu propice dezvoltării economice și spirituale.
Materiile dure animale au reprezentat o parte dintre elementele naturale de care oamenii acelor vremuri s-au folosit frecvent, atât în activitățile agricole (săpăligi și probabil „brăzdare” din corn de cerb), în cele de vânătoare (vârfuri de săgeată de os și corn), de uz casnic (ace, spatule, vârfuri diverse de os și corn), cât și în planul comportamentului simbolic și al spiritualității/religiei (mărgele, alte piese de podoabă, precum brățări de os și corn; amulete de os, idolul unicat en violon etc.).
Lucrarea de față vine în sprijinul cititorului care dorește să înțeleagă mai bine preistoria, arheologia, exploatarea resurselor oferite de diverse specii animale, tehnologia și modul de confecționare al obiectelor din materii dure animale (os, corn, dinți, scoici etc.), din perioada eneoliticului și din epoca bronzului, de la „Dâmbul Cetății”.
De asemenea, ea poate fi un material util atât pentru profesori, elevi sau studenți în cadrul activităților didactice, cât și pentru specialiști, care pot găsi în informațiile inserate aici puncte de reper în interpretarea, catalogarea și descrierea pieselor din materii dure animale.
Autorii
Corneliu Beldiman, Diana-Maria Sztancs, Dan Lucian Buzea
Animale, tehnologie și artefacte preistorice din materii dure animale descoperite la Păuleni-Ciuc, jud. Harghita. Catalog = Animals, technology and Prehistoric osseous materials artefacts discovered at Păuleni-Ciuc, Harghita County. Catalogue = Állatok, technológia és állati eredetű nyersanyagból készült tárgyak a csíkpálfavi (Hargita megye) lelőhelyről. Katalógus.
Editura Angustia, 2012, Sfantu Gheorghe
p. 311, 18 fig color, 83 pl. color (Proiect editorial finanțat de AFCN)
Bibliogr.
ISBN: 978-606-92849-2-6