slide5 - Galerie slider
slide2 - Galerie slider
slide1 - Galerie slider
slide3 - Galerie slider
slide4 - Galerie slider

Trânta ciobănească de Sântilie - Nedeia Mocănească a Voineștenilor, Voinești-Covasna, jud. Covasna, România, 21-22 iulie 2018

Trânta ciobănească de Sântilie - Nedeia Mocănească a Voineștenilor, Voinești-Covasna, jud. Covasna, România, 21-22 iulie 2018
 
„Sântilia” – este sărbătoarea prilejuită de ”Sfântu Ilie”, organizată de Asociaţia Cultural-Creştină „Justinian Teculescu” din Covasna la ”Valea Zânelor” din Voinești, jud. Covasna. Sărbătoarea debutează prin prezentarea și reconstituirea unei nunţi tradiţionale românești la care participă majoritatea membrilor comunităţii.
Spectacolul de „Sântilie” continuă cu două întreceri adresate amatorilor, una de lupte libere (trântă tradițională/ trântă ciobănească) și a doua de ”ridicarea pietroiului” care are o greutate de peste 120 kg.
La concursul de ”Trântă tradițională” s-au înscris 18 concurenți care au fost împărțiți în mai multe categorii: 8, 10, 14-16 și peste 18 ani. Trânta ciobanească reprezintă o modalitate de a prezenta în fața publicului adunat la acest eveniment, forța, inteligența și agilitatea de execuție a mișcărilor specifice luptei corp la corp folosind numai brațele și picioarele. Luptătorul care reușește să-și pună adversarul cu umeri la pământ este declarat câștigător. La trântele ciobănești participă luptători amatori.
La festivitatea de premiere, participanţii şi câştigătorii au primit din partea organizatorilor diplome, medalii, precum şi alte materiale informative asigurate de Asociaţia Cultural-Creştină „Justinian Teculescu” din Covasna, Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Covasna și de Federația Română de Oină/ Asociaţia Română de Jocuri şi Sporturi Tradiţionale.
 
Dan Buzea, muzeograf M.N.C.R și membru al Asociaţiei Române de Jocuri şi Sporturi Tradiţionale.

loading...