slide5 - Galerie slider
slide3 - Galerie slider
slide2 - Galerie slider
slide4 - Galerie slider
slide1 - Galerie slider

Atelierele creative la ”Ziua Cetăţii Zânelor” – ediţia a III-a, 5 august 2018

Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni în parteneriat cu Asociaţia Culturală „Cetatea Dacică - Valea Zânelor” din Covasna și Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Covasna, a organizat în data de 5 august 2018, în cadrul evenimentului cultural ”Ziua Cetăţii Zânelor” – ediţia a III-a, în intervalul orar 11:00 – 19:00, atelierele creative de desen, de modelare manuală a lutului și de pictură pe vase ceramice, care s-au desfăşurat la Poiana Zânelor din Voineşti-Covasna, jud. Covasna.
Aceste activităţi au urmărit familiarizarea tinerei generaţii (elevi de gimnaziu şi liceu) cu valorile culturii naţionale, cu importanţa conservării, valorificării și promovării sitului arheologic de la Covasna ”Cetatea Zânelor”, jud. Covasna.

a) Atelierul de desen
Pentru a aduce cultura și civilizația dacică mai aproape de publicul tânăr (preșcolar, primar, gimnazial și liceal), într-un mod cât mai accesibil şi prin metode didactice activ-participative, organizatorii au pregătit materiale de colorat, fișe cu îmbrăcămintea dacilor și romanilor, o fișă cu o diagramă de rezolvat, pe tema legendelor legate de cetate transmise din vechime, precum și labirintul ”Găsește drumul cel bun către Cetatea Zânelor”.

b) Atelierul de modelare manuală a lutului ”Ceșcuța dacică”
Cele mai răspândite descoperiri arheologice provenite din cercetarea siturilor sunt vasele ceramice, prezente în toate aşezările dacice. Repertoriul de forme era deosebit de variat, de la borcane, căni, fructiere, chiupuri, castroane, străchini, ulcioare, până la ceşti-opaiţ, capace sau strecurători. De multe ori geto-dacii au imitat vasele greceşti și romane. Atelierul ”Ceșcuța dacică” a provocat participanții la realizarea unor vase din lut după modele dacice.

c) Atelierul de ”Pictare a vaselor ceramice”
Chiar dacă, în urma săpăturilor arheologice, ceramica pictată nu reprezintă o categorie de artefacte des întâlnită atunci când vorbim despre cultura materială geto-dacică, organizatorii au pregătit acest atelier în scopul diversificării activităților de cunoaștere a modului în care oamenii au decorat vasele ceramice în vremuri mai îndepărtate, preistorie și antichitate.

Coordonatorii atelierelor au fost Laura Dănilă, Mirela Mureșan, Eugenia Filip și Alexandra Cîrlănescu.

loading...