slide1 - Galerie slider
slide2 - Galerie slider
slide5 - Galerie slider
slide4 - Galerie slider
slide3 - Galerie slider

Tradiții pascale de ieri și de azi, încondeierea ouălor editia a doua

În perioada 27 – 30 martie și 10 – 12 aprilie 2012 Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni în colaborare cu Asociația Cultural - Științifică „Carpații Răsăriteni”, organizează cea de-a 2-a ediție a programului „Tradiții pascale de ieri și de azi – încondeierea ouălor”.

 

În acest an vă propunem o serie de ateliere de creație, în cadrul cărora fiecare dintre participanți va încondeia un ou folosind metode și motive tradiționale, românești și secuiești, specifice zonei noastre. Modelele și tehnicile de lucru sunt adaptate vârstei participanților, astfel încât cu cei mici vom confecționa decorații pascale colorate și voioase.  

 

Program: Marți – vineri: 10:00 – 16:00 

 

Durata unui atelier: cca. 90 de minute (încondeiere, vopsire, curățare, lustruire)

 

Tarif: 5 ron / persoană (pentru grupuri organizate, cu încondeierea a 1 - 2 ouă)

 

Număr maxim de participanți: 10 - 15 persoane        

 

Programările pentru ateliere se fac la numărul de telefon 0267 – 314139.

 

Ouăle încondeiate vor fi luate acasă de către participanți. Toate materialele de lucru vor fi asigurate de organizatori. Participanții care doresc ne pot lăsa câte un ou încondeiat, sau o decorație pascală, pentru a fi incluse într-o Expoziție de Paște.   

 

Scopul programului este promovarea în rândul publicului a unor activități interactive, interesante și captivante, în vederea menținerii frumoaselor tradiții ocazionate de  sărbătoarea Paștelui. Încondeierea ouălelor reprezintă un obicei străvechi. Ouăle încondeiate sunt o mărturie a datinilor, credințelor și obiceiurilor pascale, reprezentând un element de cultură spirituală. În cadrul atelierelor vom încondeia ouă cu modele tradiționale românești și secuiești, specifice județului nostru.

Pe lângă păstrarea tradițiilor prin încondeierea de ouă cu ceară, vom încerca și metode noi de decorare a ouălelor, cu materiale și tehnici neconvenționale. Cele mai frumoase ouă încondeiate vor fi expuse în cadrul unei expoziții temporare la sediul Muzeului Național al Carpaților Răsăriteni, apoi la Prima Școală Românească din Sfântu Gheorghe.

Astfel sperăm ca această campanie să ducă la cunoașterea acestei sărbători tradiționale de către locuitorii orașului, la reluarea obiceiurilor tradiționale și îmbinarea acestora cu cele actuale.

 

Pentru mai multe informații vă rugăm să contactați Biroul Relații Publice al MNCR (muzeograf Deák Andrea, e-mail: deakandrea.mncr@gmail.com și Cristina Felea, e-mail: feleacristina@gmail.com)

loading...