slide3 - Galerie slider
slide1 - Galerie slider
slide2 - Galerie slider
slide5 - Galerie slider
slide4 - Galerie slider

Proiectul cultural Împreună prin labirintul preistoric

Proiectul cultural „Împreună prin labirintul preistoric” s-a desfășurat în perioada 15 septembrie – 1 noiembrie 2012  și a fost finanțat de către Administrația Fondului Cultural Național.

Partenerii muzeului, în realizarea acestui proiect, au fost: Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Covasna, Asociația Cultural-Științifică Carpații Răsăriteni, SC Delkaserv Servicii SRL.

Astfel, proiectul pe care l-am propus de această dată a avut ca scop principal aducerea copiilor instituționalizați la muzeu, introducerea lor într-o atmosferă specifică, scoaterea acestor copii din mediul lor obișnuit, primirea lor la muzeu ca într-un un loc care le aparține tuturor, care aparține unei societăți din care și ei fac parte.

Pentru a le facilita accesul prin intermediul proiectului le-am asigurat acestor copii transportul la muzeu, lucru care ridica mari probleme în activitatea lor curentă, fiind de cele mai multe ori imposibil datorită situației financiare limitate a caselor familiale.

De asemenea, cererea de astfel de acțiuni este în creștere, pedagogii și directorii caselor familiale și a centrelor de zi cu care s-a colaborat la proiectul anterior venind nu o dată cu solicitări de astfel de activități, și, în măsura posibilităților, au asigurat participarea copiilor la acestea. Însă, așa cum am menționat, posibilitățile lor financiare de deplasare sunt reduse, astfel încât la activitățile pe care le derulăm la sediul muzeului au acces doar acei copii care sunt instituționalizați în Sf. Gheorghe. 

 

 

Noutatea pe care o aduce proiectul „Împreună prin labirintul preistoric” constă în faptul că el a oferit șansa tinerilor instituționalizați de a lua parte la activitățile culturale ale comunității.

De asemenea s-a urmărit inter-relaționarea dintre tinerii voluntari-mentori și copiii instituționalizați, punându-se accentul pe socializare, înlăturarea barierelor etnice, lingvistice și sociale, munca de echipă.

Descoperirea unor talente nebănuite la tinerii incluși în program, a unor abilități în vederea alegerii unei meserii, a unei profesii în domeniul artistic, științific, au reprezentat alte provocări ale acestui proiect.

Proiectul s-a adresat atât copiilor vorbitori de limba română cât și celor vorbitori de limba maghiară, care se află în 12 centre de plasament și case familiale din municipiul Sf. Gheorghe și din localitățile Târgu Secuiesc, Ilieni, Cernat, Mereni și Întorsura Buzăului.   

Cei 170 de copii instituționalizați, precum și 10 tineri voluntari-mentori, beneficiari ai proiectului, au participat pe parcursul desfășurării proiectului la următoarele activități:

1. vizitarea expoziției „Așezarea preistorică Păuleni-Ciuc Dâmbul Cetății”, cea mai modernă expoziție din România la momentul actual, din punct de vedere al tehnicilor high-tech și de design de punere în scenă și prezentare a rezultatelor cercetărilor arheologice și a vestigiilor strămoșești;

2. ateliere de modelare manuală a lutului, cu tematică legată de expoziția vizitată;

3. ateliere de pictură pe vase ceramice, cu tematică legată de expoziția vizitată;

4. completarea caietului de lucru;

5. jocuri interactive de autocunoaștere, cunoaștere și relaționare.

 

De asemenea toți copiii au primit atât diplome de participare cât și pachete de rechizite-premii.

Proiectul a oferit posibilitatea ca Muzeul să se adreseze și unor categorii defavorizate, oferind astfel acces acestora la informația culturală și științifică, de această dată la propriul său sediu.

Inițierea de către Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni a acestui proiect a venit din conștientizarea faptului că Muzeul, ca instituție de cultură trebuie să se adreseze tuturor categoriilor de public, inclusiv copiilor instituționalizați.

Echipa de proiect a fost formată din: Andrea Deák - manager de proiect, Cristina Ioana Felea - asistent manager proiect, Eugenia Filip - coordonator ateliere, Laura Dănilă - coordonator ateliere, Adela Kovács - specialist istorie-arheologie, Mária Magdolna Csutka - specialist DGASPC Covasna, Bărzoiu Hrisia - economist.

 

Iată câteva din impresiile participanților:

—        Mie mi-a plăcut în muzeu că am văzut multe lucruri vechi și că am pictat. (Sanyi)

—        Mie mi-a plăcut totul foarte mult! Pentru mine toate mi-au plăcut! (Casika)

—        Mie mi-a plăcut foarte mult că am putut să facem din lut farfurii! (P. Georgyana)

—      

  Mie mi-a plăcut tot! (Balo Sandor)

—        Mi-a plăcut foarte mult muzeul (Balo Beata Ibolya)

—        A fost foarte frumos și mi-a plăcut foarte mult (Majlat Renata)

—        Vă mulțumim frumos pentru șansa de a veni aici. A fost foarte frumos. Vă mulțumim. (Bogati Andrea)

—        Mi-a plăcut foarte mult și mulțumesc că mi-ați oferit această oportunitate. (Tokos Eva) 

—        Vă mulțumim frumos pentru șansa de a (fi) veni aici. (Anna)

—        Vă mulțumim pentru șansa oferită, de a veni aici și a vedea această expoziție frumoasă, și pentru a confecționa lucruri atât de frumoase. Ne-a plăcut foarte mult. Vă mulțumim! (Kati)

—        Mie mi-a plăcut foarte mult prezentarea de aici, lucrul manual etc. Pisti (Barcsa Istvan de la Casa familiala Ilieni).

     

Limitele acestui proiect depășesc limitele culturale, trecând în sfera socială, fiind vorba în cazul nostru de incluziune în societate prin intermediul unor activități cultural-educative a unui grup țintă de beneficiari excluși în mod repetat, intenționat sau nu, din activitățile culturale ale zonei.

 Proiectul promite să devină un eveniment permanent de ajutorare a copiilor din mediul social-defavorizat, precum și încurajarea autorităților publice specializate în protecția copilului de a stimula programele culturale și de creație, care să vină în sprijinul descoperirii talentelor la copii aflați în situații de risc.

Anunțurile și datele privitoare la proiect au fost postate pe site-ul MNCR: www.mncr.ro și pe site-urile partenerilor (Ex: cimec.wordpress.ro etc.) dar și pe Facebook.

Pentru mai multe informații vă rugăm să contactați Biroul Relații Publice și Marketing al MNCR (muzeograf Deák Andrea, e-mail: deakandrea.mncr@gmail.com și Cristina Felea,

e-mail: feleacristina@gmail.com) sau vizitați site-ul muzeului: www.mncr.ro.
  

loading...