slide2 - Galerie slider
slide5 - Galerie slider
slide1 - Galerie slider
slide3 - Galerie slider
slide4 - Galerie slider

Patrimoniul clasat

     Clasarea este procedura de stabilire a bunurilor culturale mobile care fac parte din categoriile juridice ale patrimoniului cultural național mobil, tezaur și fond.
Bunurile aparținând patrimoniului cultural național mobil fac parte, în funcție de importanța sau de semnificația lor istorică, arheologică, documentară, etnografică, artistică, științifică și tehnică, literară, cinematografică, numismatică, filatelică, heraldică, bibliofilă, cartografică și epigrafică, de vechimea, unicitatea sau raritatea lor, din:
     a) tezaurul patrimoniului cultural național mobil, alcătuit din bunuri culturale de valoare excepțională pentru umanitate;
     b) fondul patrimoniului cultural național mobil, alcătuit din bunuri culturale cu valoare deosebită pentru România.

    Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni a clasat, până în prezent, 24 de bunuri culturale arheologice, din care 22 în categoria juridică “Tezaur“ și 2 în categoria juridică “Fond“ a patrimoniului cultural național mobil, conform ordinelor de clasare nr. 2193 / 09.05.2006 (cu 18 piese) și nr. 2280 / 22.04.2008 (cu 6 piese). În prezent sunt în lucru alte 30 de dosare de clasare, pentru bunuri culturale arheologice din patrimoniul aflat în administrarea MNCR.
loading...