slide1 - Galerie slider
slide4 - Galerie slider
slide2 - Galerie slider
slide3 - Galerie slider
slide5 - Galerie slider

Eveniment omogial dedicat medicului Popiliu Nistordin Araci, la Casa memorială 'Romulus Cioflec'

 Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni  a organizat marți, 15 octombrie, la Casa memorială “Romulus Cioflec”,  un eveniment omagial  dedicat medicului Pompiliu Nistor, originar din Araci, la care au luat parte mai multe grupe de elevi de la Școala gimnazială “Romulus Cioflec” din localitate. 

Muzeograful Florin Herțeg a prezentat elevilor de la Școala gimnazială din Araci informații legate de viața și activitatea medicului Pompiliu Nistor, născut la 16 octombrie 1883 în familia preotului Dionisie Nistor.

Pompiliu Nistor a fost un medic transilvănean, originar din localitatea Araci, Comitatul Trei Scaune. La declanșarea Primului Război Mondial a fost înrolat în armata cezaro-crăiască cu gradul de locotenent. În anul 1915 a fost luat prizonier și dus în lagăr în Siberia și ulterior ajunge în lagărul de la Darnița, de lângă Kiev.De numele său este legată constituirea corpului de voluntari ardeleni din Rusia și redactarea  documentului  intitulat "Manifest al voluntarilor români ardeleni şi bucovineni", cunoscut şi sub numele de "Declaraţia de la Darniţa", care a fost trimis tuturor guvernelor puterilor Antantei și care a readus în fața Marilor Puteri dorința poporului român de unire,  fiind numit în istoriografia modernă ca „Prima Alba Iulia”. Ajunge cu primul batalion de voluntari ardeleni la Iași și a activat ca medic militar în spitalele românești. A fost ales membru al Marelui Sfat Național Român, la 30 iulie 1919. După Marea Unire a fost medic de circumscriptie în Zărnești, medic șef  al orașului Târgu Mureș,  medic primar al județului Brașov. A activat și a  avut  înalte funcții în cadrul  Federației interaliate a foștilor combatanți (FIDAC).

În cea de-a doua parte a activități au fost organizate ateliere creative de scriere cu tocul cu peniță, în cadrul cărora elevii participanți au fost îndrumați să scrie după un model de scrisoare de pe front.

Multumim pentru colaborare și participare cadrelor didactice de la Școala Gimnazială “Romulus Cioflec” din Araci.

loading...