slide1 - Galerie slider
slide5 - Galerie slider
slide4 - Galerie slider
slide3 - Galerie slider
slide2 - Galerie slider

Scriitorul ardelean Romulus Cioflec în Basarabia anilor 1917-1918

Scriitorul ardelean Romulus Cioflec în Basarabia anilor 1917-1918

Romulus Cioflec, născut în Araci-Covasna, a fost legat sufleteşte de Basarabia şi de basarabeni; a dovedit că este un bun prieten al românilor basarabeni. S-a simţit bine între ei, şi-a făcut prieteni, a luptat pentru cauza lor, pe care o simţea şi a lui. Unirea Transilvaniei cu România a fost atunci un vis, la fel și Unirea Basarabiei cu România. Visul unor intelectuali! Un vis ce s-a realizat acum o sută de ani chiar de către acești remarcabili intelectuali, adevărați fii ai neamului românesc.

Impresiile despre perioada trăită în Basarabia sunt prezentate în volumul ''Pe urmele Basarabiei'' (1927, Bucureşti), care nu este numai o carte de memorialistică, ci este o carte a crezului autorului despre naţiunea română, prin ce are ea specific în Basarabia, o carte a identităţii autorului cu speranţele şi idealurile românilor basarabeni, dintr-o perioadă dificilă a istoriei acestei provincii româneşti atât de amarnic vitregită de soartă. Subiectul comunicării are în vedere diferitele activități desfășurate de Romulus Cioflec în perioada menționată. Astfel din martie 1917, când a ajuns în Chișinău, Romulus Cioflec s-a integrat în grupul celor de la Cuvânt moldovenesc unde avea vechi prieteni, cunoscuţi la Iaşi, în urmă cu nouă ani, bătrânul Nicolai Nicolaici Alexandri şi tânărul Pantelimon Halippa.

Romulus Cioflec s-a numărat printre cei 21 de membri fondatori ai Partidului Naţional Moldovenesc, care a condus mişcarea de eliberare naţională a românilor basarabeni. În vara anului 1917, Romulus Cioflec a participat în calitate de lector la cursurile pentru învăţători, organizate la Chişinău. O serie de activităţi desfăşurate de Romulus Cioflec, în perioada 1917-1918 (și după, până în 1926), le aflăm din gazeta Sfatul Ţării, cunoscută publicaţie la care scriitorul a fost redactor, fiind în același timp profesor în Chișinău. Scriitorul a primit o importantă distincție: Medalia „Bărbăţie şi Credinţă”, clasa I (Înaltul Decret nr. 3411 din 15 noiembrie 1918), pentru servicii în Basarabia înainte de Unire şi Adresă de mulţumire din partea Ministerului Instrucţiunii Publice (nr. 47.233 din 7 iunie 1921), „pentru servicii aduse ideii naţionale în Basarabia”.

(text: Dr. Luminița Cornea, colaborator M.N.C.R, Membră a Uniunii Scriitorilor, Filiala Brașov)

loading...