slide1 - Galerie slider
slide2 - Galerie slider
slide4 - Galerie slider
slide5 - Galerie slider
slide3 - Galerie slider

Expoziția: Origami. Arta japoneză a împăturirii hârtiei

            Începând din data de 07 februarie 2011 vă invităm, alături de partenerii noștri Fundația „Mihai Viteazul” și Asociația „Carpații Răsăriteni„ să vizitați o nouă expoziție tematică: „Origami. Arta japoneză a împăturirii hârtiei ” la Casa cu Arcade din Sfântu Gheorghe. Expoziția este realizată de Mădălina Lazăr, o tânără din Sfântu Gheorghe deosebit de talentată, care și-a dezvoltat această pasiune pe care o tranformă încet, încet în artă.

            În cadrul expoziției, care poate fi vizitată în perioada 08 – 11 februarie 2011, între orele 12 – 18, se vor derula și o serie de ateliere creative. Mădălina și coordonatorii atelierelor de pedagogie muzeală ai MNCR îi vor învăța pe doritori mici secrete ale artei origami și îi vor ajuta să-și creeze propriile piese.  

            Deschiderea expoziției va avea loc în data de 7 februarie 2011, începând cu orele 17:00.

            Vă așteptăm cu drag!

 

Rezultatele pe scurt ale activității

 

             În data de 19 noiembrie 2010 Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni a primit o cerere din partea domnișoarei Lazăr Mădălina, din Sf. Gheorghe, de a-i organiza o expoziției de artă în cadrul muzeului.

            Având în vedere faptul că muzeul se afla în reamenajare la acea dată nu i-am putut oferi un răspuns afirmativ sau negativ cu privire la propunerea sa.

            Cunoscând situația reamenajării muzeului și faptul că odată deschisă expoziția de la sediul MNCR va fi menținută cel puțin 1 an, am căutat să găsim soluții alternative pentru a putea organiza cât mai curând o expoziție în colaborare cu Mădălina Lazăr.

            Pentru a găsi un spațiu adecvat organizării acestei expoziții am apelat la partenerii noștri Fundația „Mihai Viteazul” și Asociația „Carpații Răsăriteni”. Astfel, expoziția „Origami. Arta japoneză a împăturirii hârtiei” a fost organizată la Casa cu Arcade, unde Fundația „Mihai Viteazul” își are sediul.  

Asociația „Carpații Răsăriteni” a venit în completarea expoziției cu asigurarea materialelor necesare desfășurării atelierelor de creație coordonate de angajații MNCR și Mădălina Lazăr.  

            Astfel, la propunerea MNCR, pe întreaga durată a expoziției au avut loc ateliere de creație, în cadrul cărora Mădălina Lazăr, ajutată de angajații muzeului, i-a inițiat pe vizitatori în arta origami, învățându-i să-și creeze singuri un cocor dintr-o singură bucată de hârtie.

            Ca și până acum, atelierele inițiate de MNCR s-au bucurat de un adevărat succes, sala fiind neîncăpătoare iar zilele prea puține comparativ cu cererea foarte mare.

            Expoziția a fost deschisă în data de 07 februarie 2011, cu începere de la orele 17:00, și a putut fi vizitată în perioada 08 – 11 februarie 2011, între orele 12:00 – 18:00. Datorită cererii foarte mari, și a numeroaselor programări înregistrate, programul zilnic a fost modificat în funcție de acestea, începând cu orele 10:00 și încheindu-se după ora 18:30. Programările au fost făcute la secretariatul muzeului și la muzeografii responsabili.

            Conform acestei liste au fost programate 17 grupe de elevi (clasele I - XI) și copii preșcolari. A existat și 1 grup de elevi care nu a avut programare, cu care s-a lucrat în paralel. Profesorii și învățătorii care au însoțit elevii asu învățat la rândul lor tehnica origami de a crea un cocor. Au fost și grupuri care au venit fără însoțitor, din dorința de a participa la ateliere.

 

            În cadrul expoziției au fost prezentate peste 47 modele de origami diferite, confecționate de Mădălia Lazăr, cât și 29 desene în tuș, realizate pe hârtie de calc, expuse pe panouri și pe pereți (tablouri înrămate). Acestea sunt confecționate în 3 stiluri diferite: origami traditional (împăturirea unei singure foi de hârtie), origami tridimensional sau Golden Venture (piese create din mai multe hârtii împăturite într-un anumit fel, pentru a se putea asambla) și kusudame.   

 

            Vizitatorii au aflat cu această ocazie și „Povestea celor 1.000 de cocori”, povestea lui Sadako Sasaki. Pe această poveste s-au bazat atelierele de creație, iar pe parcursul celor 4 zile de atelier au fost creați peste 1.000 de cocori.   

 

            Responsabilul proiectului din partea MNCR: muzeograf șef-secție Andrea Deák.

            La montarea expoziției și coordonarea atelierelor de creație au participat: Andrea Deák, Cristina Felea, Eugenia Filip, Laura Dănilă.

            Responsabilul proiectului din partea FMV: Peligrad Maria, președinte  

 

            Număr de beneficiari direcți:

 

            Nr. participanți vernisaj: 35    

            Nr. elevi participanți la ateliere: 331

            Nr. profesori însoțitori: 17

            Nr. vizitatori: 218  

            Număr total vizitatori: 601  

 

           Expoziția și atelierele s-au bucurat de un adevărat succes, cererea fiind foarte mare. Din păcate timpul alocat acestora a fost mult prea scurt pentru a răspunde tuturor cererilor, promovarea activităților fiind și ea limitată tocmai datorită acestor impedimente. Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni va oferi însă cât de curând, cu ocazia Zilelor Orașului Sfântu Gheorghe, care vor avea loc în perioada 1 - 8 mai 2011, o continuare a atelierelor de creație. Mădălina va fi alături de noi în cadrul programului „Meșterește cu noi” - ediția a III-a, și îi va iniția pe toți doritorii în arta origami. Vă așteptăm cu drag!

 

           Pe Mădălina o puteți contacta și pe forumul său personal - http://origamiromania.forumgratuit.ro/t683-estrella, unde puteți afla detalii despre arta sa și îi puteți admira creațiile în detaliu.     

 

            Îi mulțumim Mădălinei pentru încrederea pe care ne-a acordat-o în realizarea expoziției și a atelierelor, le mulțumim tuturor celor care s-au implicat în organizarea acestui proiect (colegi și colaboratori) și tuturor vizitatorilor care au primit cu entuziasm propunerea noastră și s-au lăsat prinși în jocul nostru creativ.  

 

Andrea Deák

Muzeograf șef-secție

Responsabil proiect 

loading...