slide2 - Galerie slider
slide1 - Galerie slider
slide5 - Galerie slider
slide4 - Galerie slider
slide3 - Galerie slider

Ziua Limbii Române la Casa memorială a scriitorului Romulus Cioflec

Parlamentul României a legiferat Ziua Limbii Române la 31 august, prin Legea nr. 53/2013, publicată în „Monitorul Oficial”, nr. 145 din 19 martie 2013. În acest an, Ziua Limbii Române este marcată oficial, pentru prima dată în România, sâmbătă 31 august. Considerăm că o asemenea sărbătoare este firesc să aibă loc la un muzeu memorial de scriitor.

Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni, în parteneriat cu Societatea de Științe Filologice, Filiala Covasna, și cu Despărțământul ASTRA Covasna-Harghita, organizează evenimentul cultural-literar „Ziua Limbii Române”, la Casa memorială „Romulus Cioflec” din Araci, sâmbătă 31 august, ora 11. Cercetătoarea dr. Luminița Cornea, coordonatoarea evenimentului, remarcă faptul că în Araci s-au născut doi importanți scriitori ocrotitori ai limbii române. Ierarhul-scriitor și academician Nicolae Colan (1893-1967), în Discursul de recepție la Academia Română (28 mai 1945), intitulat Biserica neamului și unitatea limbii românești, dă mai multe definiții limbii, apreciind în mod deosebit limba română și graiul străbun, ce reprezintă „oglinda curată și sufletul unui popor”. Scriitorul și profesorul Romulus Cioflec (1882-1955) își sfătuia elevii să fie atenți cum scriu, „ca să nu ofenseze limba română, care este plină de tandrețe, când o respectăm.” Atragerea atenția elevilor, înainte de examenele scrise la Limba Română, că la citirea lucrărilor, comisia de examen va căuta să găsească „în exprimarea elevilor, căldura limbii române, rezonanța ei de gong, lentă și gravă”.

 Romulus Cioflec și Nicolae Colan și-au scris operele într-o frumoasă și armonioasă limbă românească, cunoscând bogăția ei, „ca un fagure de miere” (Mihai Eminescu), dar și faptul că limba îndeplinește un rol covârșitor în păstrarea și dezvoltarea conștiinței de neam. Astfel muzeul din Araci este cel mai potrivit loc pentru celebrarea Limbii Române, având în vedere contribuția celor doi scriitori din Araci la îmbogățirea patrimoniului cultural și la promovarea limbii române literare.

Evenimentul cultural de la Araci va cuprinde mai multe momente. Va începe cu vizitarea Casei memoriale, continuând cu prezentarea unei expoziții cu volume donate muzeului, cu autograf, de către autorii ce și-au lansat cărțile „la umbra nucului bătrân.” Momentele culminate vor fi desigur cele artistice dedicate în exclusivitate Limbii Române: recitări – versuri închinate Limbii Române de Gheorghe Sion, Alexei Mateevici, Mihai Eminescu, Grigore Vieru - în interpretarea unor elevi de la Colegiul Național „Mihai Viteazul” și a actriței Duța Guruianu de la Teatrul „Andrei Mureșanu” din Sf. Gheorghe. „Poeții aduc laudă limbii române” este titlul momentului în care poeții vor citi din propria creație – poeta Mihaela Aionesei și poetul Izzet Baubec, ambii din Tg. Secuiesc, ambii cu volume de versuri tipărite care le-au adus consacrarea, prin premiile obținute.

Momente speciale vor fi și cele în care profesori din județul Covasna vor prezenta succinte dar incitante comunicări (Simplitatea și corectitudinea limbii române la Nicolae Colan – prof. dr. Alex. Surdu),  ori savante filiații (Limba română și limba latină – prof. Maria Stoica) sau tablete în proză (Dăinuire întru Limba Română –Luminița Cornea).

Finalul evenimentului dedicat Limbii Române va fi marcat de lansarea volumului Întru lumina munților. Fragmente de spiritualitate românească, ediția a II-a, Editura Nico, Tg. Mureș, 2013. Autoarea, Luminița Cornea, menționează că „metaforic vorbind, munții, cărora încercăm să le conturăm portretul, sunt personalități deosebite decupate din rasa rară, pură, superioară a culturii neamului.” Mai multe veți afla desigur sâmbătă 31 august, la Casa memorială „Romulus Cioflec”, unde participanții vor trăi emoții deosebite întru slava Limbii Române.

loading...