Ziua porților deschise pe Șantierul arheologic din Păuleni-Ciuc, Dâmbul Cetății, jud. Harghita, 18 august 20
Eveniment: Ziua porților deschise pe Șantierul arheologic din Păuleni-Ciuc - Dâmbul Cetății
Organizator: Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni
Partener: Primăria Păuleni-Ciuc, jud. Harghita
Locul și data desfășurării: Situl arheologic din Păuleni-Ciuc, Dâmbul Cetății, jud. Harghita 18 august, intervalul orar 10.00 - 17.00
Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni invită publicul vineri, 18 august 2023, începând cu ora 10.00, la Ziua porților deschise pe Șantierul arheologic din Păuleni-Ciuc, Dâmbul Cetății, jud. Harghita, pentru a afla de la specialiștii muzeului poveștile noilor descoperiri efectuate în campania de cercetare arheologică interdisciplinară desfășurată anul acesta.
Situl de la Păuleni-Ciuc – Dâmbul Cetăţii este cunoscut şi cercetat de MNCR în parteneriat cu instituţii din ţară şi străinătate începând din 1999 şi este “un sit-cheie pentru cunoaşterea eneoliticului şi epocii bronzului din arealul aferent sectorului central-sudic al Carpaţilor Orientali. Cercetările efectuate au descoperit în cadrul acestui sit vestigiile culturilor Cucuteni-Ariuşd, Bodrogkeresztúr, Coţofeni, Jigodin, Costişa-Ciomortan şi Wietenberg. Acestora li se adaugă descoperiri singulare de factură dacică târzie şi din epoca romană târzie sau post-romană timpurie nedefinite cultural”, aflăm de la echipa formată din dr. Dan Buzea, dr. Dan Ştefan şi drd. Puskás József, coordonată de dr.Valerii Kavruk, responsabil ştiinţific și manager al instituției.
În campania din anul 2023 au fost cercetate șanțuri care înconjurau situl în zona de nord, nord-est, est și vest, acestea nefiind contemporane.
În Secțiunea V au fost descoperite 7 șanțuri. Cel mai timpuriu dintre acestea, realizat la marginea exterioară a promontoriului, după toate probabilitățile, datează din eneoliticul mijlociu și aparține locuirii Cucuteni A, iar cel mai târziu, datează din epoca romană târzie sau post-romană, cu atribuirea culturală încă nedefinită. Celelalte șanțuri identificate în S. V sunt atribuite perioadei epocii bronzului, probabil din perioada Ciomortan și/sau Wietenberg.
Șanțurile descoperite în Secțiunea III, datează din mai multe etape preistorice de ocupare a sitului, din eneolitic (Cucuteni A), și din perioada epocii bronzului (atribuite culturilor Ciomortan și Wieterberg).
În prezent se documentează materialele arheologice descoperite (ceramică, obiecte de piatră, os etc.) și s-au prelevat probe de cărbune și os pentru a fi trimise la analize de radiocarbon în vederea determinării vechimii lor.
O mare parte din artefactele descoperite în situl de la Păuleni-Ciuc – Dâmbul Cetății, pot fi văzute în expoziția de bază de la sediul MNCR - Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni din Sfântu Gheorghe, jud, Covasna și pe site-ul www.mncr.ro.
O parte dintre artefactele descoperite în situl de la Păuleni-Ciuc – Dâmbul Cetăţii (Şoimeni) pot fi văzute în expoziţia de bază de la sediul Muzeului Naţional al Carpaţilor Răsăriteni din Sfântu Gheorghe, jud. Covasna şi pe site-ul www.muzeu.mncr.ro .
Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni
Sf. Gheorghe, str. Gábor Áron, nr.16, tel: 0267314139 www.mncr.ro/ www.facebook.com/mncro, secretariat@mncr.ro