Proiectul Muzeului Național al Carpaților Răsăriteni, Sfântu Gheorghe: Personalități ale științei și culturii românești în secolul al XX-lea: Onisifor Ghibu – Aniversare 140 (1883 – 2023)
Lansat în mai 2023 în cadrul Muzeului Național al Carpaților Răsăriteni, Sfântu Gheorghe, jud. Covasna, proiectul cu această temă cuprinde două module autonome: „Onisifor Ghibu – Aniversare 140 (1883 – 2023): Omul, activitatea, opera, moștenirea, memoria” și „Onisifor Ghibu – Aniversare 140 (1883 – 2023): Digitizarea operei edite - Ghibu_Digital”.
Până în prezent au fost desfășurate mai multe activități (Muzeul „Casa Mureșenilor”, 25-26 mi 2023; Biblioteca Metropolitană București, 31 mai 2023; Expoziția Națională de Filatelie – Aniversări Sibiene 2023, Sibiu) și s-a lansat digitizarea operei lui Onisifor Ghibu, punându-se în circuit public 26 de titluri. Detalii mai jos și în postările anterioare.
Noutăți
În data de 21 iunie 2023, Comisia Națională a României pentru UNESCO a organizat ședința de constituire a Registrului Național „Memoria Lumii”. Ceremonia a fost urmată de o discuție exploratorie privind oportunitățiile de dezvoltare a programului „Memoria Lumii” în România.
Din partea Muzeului Național al Carpaților Răsăriteni, Sfântu Gheorghe, jud. Covasna a participat muzeograful Corneliu Beldiman, care a propus întocmirea dosarului pentru includerea în Registru, în cursul anului 2023, a operei lui Picu Pătruț, descoperită și salvată pentru posteritate, în bună măsură, de către Onisifor Ghibu și donată Muzeului Național al Țăranului Român prin strădania fiilor săi, Octavian Ghibu și Mihai Ghibu.
Procopie (Picu) Pătruț (Oprea) (1818-1872), autodidact, poet (și multe altele), „Ultimul mare miniaturist european”, fiu al Săliștii Sibiului, de la a cărui naștere se împlinesc anul acesta 205 ani, se poate astfel conecta, cu opera sa, și la componentele proiectului „Onisifor Ghibu” al Muzeului Național al Carpaților Răsăriteni, Sfântu Gheorghe, ilustrând, în an aniversar, convergența activității mai multor personalități avându-și originea în Mărginimea Sibiului și augmentând un necesar demers de readucere în actualitate.
https://www.cnr-unesco.ro/ro/activitate/primele-doua-inscrieri
În data de 26 iunie 2023, responsabilul Proiectului Muzeului Național al Carpaților Răsăriteni, Sfântu Gheorghe: „Personalități ale științei și culturii românești în secolul al XX-lea: Onisifor Ghibu – Aniversare 140 (1883 – 2023)”, muzeograful Corneliu Beldiman a oferit detalii legate de cele două module menționate într-un interviu acordat pentru Radio UZPR (Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România – redactor Mădălina Corina Diaconu).
https://radiouzpr.podbean.com/
Proiect:
„Onisifor Ghibu – Aniversare 140 (1883 – 2023): Omul, activitatea, opera, moștenirea, memoria”
Proiectul „Onisifor Ghibu – Aniversare 140 (1883 – 2023): Omul, activitatea, opera, moștenirea, memoria” aflat în derulare în cursul anului 2023 la Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni, Sfântu Gheorghe, jud. Covasna își propune cunoașterea detaliată și readucerea în actualitate a aspectelor vieții și operei marelui savant, dar și a valențelor moștenirii sale științifice și culturale, ca și potențarea memoriei realizărilor sale. Inițiator și responsabil: muzeograf Corneliu Beldiman.
Proiect:
Onisifor Ghibu – Aniversare 140 (1883 – 2023): Digitizarea operei edite - Ghibu_Digital
Proiectul „Onisifor Ghibu – Aniversare 140 (1883 – 2023): Digitizarea operei edite – Ghibu_Digital” este realizat în 2023 în cadrul Muzeului Național al Carpaților Răsăriteni, Sfântu Gheorghe, jud. Covasna și are ca obiectiv digitizarea sistematică a operei edite a lui Onisifor Ghibu, ca și reunirea într-o singură sursă de tip portal / instrument de lucru a publicațiilor deja digitizate. Opera edită însumează circa 100 de cărți și broșuri și circa 1500 de studii și articole, publicate în volume, ziare și reviste. Este vorba de opera antumă (1903-1944) și de cea postumă (1974-2009). Inițiator și responsabil: muzeograf Corneliu Beldiman.
Pagina web MNCR a proiectului este în curs de realizare.
Pagina web accesibilă acum a fost realizată de Irina Cristescu, strănepoata lui Onisifor Ghibu, cu opera digitizată (26 titluri): https://onisiforghibu.ro/
Proiect:
Onisifor Ghibu – Aniversare 140 (1883 – 2023): Digitizarea operei edite - Ghibu_Digital
Proiectul „Onisifor Ghibu – Aniversare 140 (1883 – 2023): Digitizarea operei edite – Ghibu_Digital” este realizat în 2023 și are ca obiectiv digitizarea sistematică a operei edite a lui Onisifor Ghibu, ca și reunirea într-o singură sursă de tip portal / instrument de lucru a publicațiilor deja digitizate. Opera edită însumează circa 100 de cărți și broșuri și circa 1500 de studii și articole, publicate în volume, ziare și reviste. Este vorba de opera antumă (1903-1944) și de cea postumă (1974-2009). Inițiator și responsabil: muzeograf Corneliu Beldiman.
Diseminate în diverse biblioteci și colecții, aceste publicații sunt în prezent parțial accesibile în formatul digital cu toate avantajele sale. Digitizarea începe cu publicațiile din Biblioteca Onisifor Ghibu, aflate în colecția doamnei Irina Cristescu din București, strănepoata savantului; domnia sa a acceptat cu multă amabilitate colaborarea în proiect și a pus cu solicitudine la dispoziție volumele și broșurile respective, multe dintre ele greu de găsit și având dedicațiile, adnotările și chiar unele corecturi ale autorului. Responsabilul proiectului exprimă și cu această ocazie mulțumirile sale doamnei Irina Cristescu.
Proiectul își propune digitizarea și încărcarea pe o pagină web dedicată a publicațiilor din Biblioteca Ghibu/Colecția Cristescu, însumând circa 100 de titluri și peste 7000 de pagini.
În cursul anului 2023 se preconizează procesarea și încărcarea a 50 de publicații diverse (cărți, broșuri, articole și studii).
Pentru început, 27 de publicații (circa 1300 pagini) sunt gata de încărcat pe pagina web a proiectului, lucru care se va întâmpla în perioada următoare. Ele vor putea fi accesate și pe pagina web a proiectului, administrată de Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni (în construcție).