Gheorghe Lazăr 200 – Avrig (16-17 septembrie 2023)
În zilele de 16 și 17 septembrie 2023, în organizarea Primăriei Orașului Avrig (jud. Sibiu) (primar Adrian Dumitru David, consilier Lidia Bădilă), a Bibliotecii Orășenești Avrig și a Muzeului Orășenesc Avrig (Maria Grancea) au avut loc manifestările prilejuite de comemorarea a 200 de ani de la trecerea la Domnul a Marelui Dascăl Național Gheorghe Lazăr.
În 16 septembrie s-au desfășurat, la Biserica cu Hramul „Duminica Floriilor” (preot paroh Ovidiu Stroe) Sesiunea de Comunicări Științifice a Școlii Academice „Gheorghe Lazăr”, Ediția a VII-a, având ca temă viața, activitatea, opera, moștenirea lui Gheorghe Lazăr. Au participat cadre didactice universitare și de liceu, cercetători, muzeografi. Lucrările au fost deschise de Domnul Primar Adrian Dumitru David, iar moderator a fost Doamna Maria Grancea. Din partea Muzeului Național al Carpaților Răsăriteni din Sfântu Gheorghe a participat muzeograful Corneliu Beldiman. A fost lansat volumul sesiunii cu titlul: „Gheorghe Lazăr. Ieri și azi”, coord. Emilian M. Dobrescu și Maria Grancea, Editura Techno Media, Sibiu, 271 p. (director domnul Nicolae Stancu, prezent la lucrările sesiunii), precum și DVD-ul cu versiunea online: „GL 200 / 140 OG. Cărțile lui Gheorghe Lazăr și ale lui Onisifor Ghibu din Colecția Muzeului Orășenesc Avrig”, editor Corneliu Beldiman, Editura Techno Media, Sibiu, 875 p., realizat în cadrul unui proiect derulat în colaborarea MNCR cu Primăria Orașului Avrig și Muzeul Orășenesc Avrig (Maria Grancea). Organizatorii au înmânat participanților din program diplome, certificate și Medalia de Excelență „Gheorghe Lazăr”. Au fost distribuite participanților din program și publicului volumul și DVD-ul, ca și cartea poștală emisă de MNCR cu acest prilej (tiraj limitat numerotat, 70 exemplare).
În ziua de 17 septembrie au avut loc manifestările de comemorare a lui Gheorghe Lazăr 200 de ani, care au inclus: slujba de pomenire la mormântul din curtea Bisericii „Duminica Floriilor”, depuneri de coroane și flori, depuneri de coroane și flori la bustul lui Gheorghe Lazăr din Piața „Gheorghe Lazăr”, dezvelirea statuii lui Gheorghe Lazăr, slujbă de sfințire și depuneri de coroane și flori în Piațeta „La Castani”. Au participat și au rostit alocuțiuni oficialități guvernamentale, județene și bisericești, precum și sculptorul Radu Aftenie din Sibiu, autorul statuii. Din partea MNCR a fost invitat muzeograful Corneliu Beldiman. Acesta a obținut pentru MNCR interviuri acordate de Doamna Maria Grancea și prof. univ. dr. Anca Sîrghie (Sibiu), care a avut inițiativa recuperării statuii lui Gheorghe Lazăr din depozitul Primăriei din Sibiu și s-a implicat în toate etapele demersurilor legate de aducerea și dezvelirea ei la Avrig. Detalii mai jos.
Școala Academică „Gheorghe Lazăr” de la Avrig, Ediția a VII-a
(16 septembrie 2023)
Interviu acordat MNCR de către Doamna Maria Grancea, organizator al SAGL, directorul Bibliotecii Orășenești Avrig și custode al Muzeului Orășenesc Avrig, 17 septembrie 2023.
Școala Academică „Gheorghe Lazăr” de la Avrig (SAGL) este un proiect început printr-un parteneriat al Avrigului cu Institutul de Sociologie al Academiei Române în urmă cu șapte ani. Sesiunile de comunicări organizate în fiecare an au avut ca teme personalități și evenimente istorice aniversate/comemorate în anul respectiv și au adus în fața publicului informații mai puțin cunoscute, noi cercetări, interpretări și conexiuni.
Trei dintre personalitățile care au fost alese ca teme în edițiile Școlii Academice „Gheorghe Lazăr” au fost personalități locale, din Avrig, dar cu o anvergură națională, iar dacă vorbim de Vasile Stoica, putem spune că anvergura sa a depășit mult cadrul național.
Fiecare ediție a Școlii Academice „Gheorghe Lazăr” s-a încheiat cu lansarea unui volum care cuprinde comunicările prezentate de lectori în cadrul evenimentului, iată deci șapte ani, șapte volume. Primul și cel de-al șaptelea volum au fost dedicate lui Gheorghe Lazăr. Printre ele au fost cele care au avut ca subiect pe Onisifor Ghibu, Vasile Stoica, Familia Cândea din Avrig, ecourile mișcării revoluționare a lui Tudor Vladimirescu, Avram Iancu.
Au participat cu lucrări la sesiunile Școlii Academice „Gheorghe Lazăr” profesor universitari de la universități din țară, Brașov, Cluj, București, profesori din învățământul preuniversitar, cercetători, arhiviști, bibliotecari, muzeografi.
Școala Academică „Gheorghe Lazăr” din acest an (Ediția a VII-a) l-a avut ca personalitate omagiată pe Gheorghe Lazăr, așa cum era firesc într-un an comemorativ. Lucrările au fost deschise de primarul Orașului Avrig, Domnul Adrian Dumitru David, iar organizator și moderator a fost doamna Maria Grancea, directorul Bibliotecii Orășenești Avrig și custodele Muzeului Orășenesc Avrig.
Au fost prezentate paisprezece comunicări care au adus, pe lângă rememorarea parcursului știut al carierei lui Gheorghe Lazăr, o mulțime de informații noi, descoperite în documente, noi interpretări, care au contribuit și în acest an la conținutul volumului lansat, având titlul „Gheorghe Lazăr, ieri și azi” (coord. Emilian M. Dobrescu și Maria Grancea), tipărit în condiții foarte bune la Editura Techno Media din Sibiu (director Nicolae Stancu); volumul s-a distribuit gratuit tuturor celor care au participat la lucrări, iar stocul s-a epuizat rapid, urmând să se facă o suplimentare de tiraj, cererile fiind mari.
S-a lansat, de asemenea, DVD-ul și versiunea online (sub egida aceleiași edituri din Sibiu, Techno Media), care pune la dispoziția celor interesați, în premieră, în format digital, acele cărți care au aparținut lui Gheorghe Lazăr (12, dintre care trei în coligate = nouă volume) aflate în colecția Muzeului din Avrig, recuperate și donate de Onisifor Ghibu; produsul editorial este închinat memoriei acestor doi Corifei ai Educației Naționale în „Anul Comemorativ Gheorghe Lazăr 200” și „Anul Aniversar Onisifor Ghibu 140” și a fost realizat în cadrul unui proiect special de domnul Corneliu Beldiman, muzeograf la Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni din Sfântu Gheorghe.
Inclusă în lista evenimentelor comemorative ale acestui an dedicate lui Gheorghe Lazăr, Școala Academică „Gheorghe Lazăr” și-a ținut lucrările într-un spațiu non-formal, mai puțin academic, dar mai special de data aceasta, un spațiu sacru, Biserica „Duminica Floriilor” din Avrig (paroh preot Ovidiu Stroe), biserică în care a fost botezat și lângă care-și are mormântul Gheorghe Lazăr, Patronul Spiritual al acestei Școli Academice.
S-a vorbit despre Gheorghe Lazăr, dar și despre memoria și memorializarea sa, despre activitatea sa, dar și despre cum au perceput urmașii faptele sale, s-a vorbit despre prima școală care i-a purtat numele, a cărei înființare la Avrig s-a stabilit prin legi speciale.
Lectorii din acest an ai Școlii Academice „Gheorghe Lazăr” incluși în programul inițial au fost: Cosmin-Crăciun Cruciat, Aurel David, Petre Din, Emilian M. Dobrescu, Edith Mihaela Dobrescu, Liliana Oprescu, Elena Macavei, Gabriel Ungureanu, Anca Sîrghie, Lucian Dorel Turcu, Lucian Giura, Maria Grancea; a fost adăugată în program intervenția lui Corneliu Beldiman.
Au fost înmânate organizatorilor și lectorilor diplome din partea Primăriei Orașului Avrig, Bibliotecii Orășenești Avrig și Bisericii „Duminica Floriilor”, precum și certificate și Medalia de Excelență „Gheorghe Lazăr” din partea Asociației „Prietenii Avrigului”.
În finalul lucrărilor s-au lansat pregătirile pentru Ediția a VIII-a a Școlii Academice „Gheorghe Lazăr”, care va avea loc în septembrie 2024.
A consemnat Corneliu Beldiman
Date suplimentare și fotografii:
https://drive.google.com/file/d/1Cd71BFIQ9i8QY84x_qV-EnA9_KtDesP7/view?usp=sharing
https://drive.google.com/file/d/12GNiOl8vr9g2Gcuz2uVlQGXbRCZ9dNML/view?usp=drive_link
https://www.facebook.com/people/Biblioteca-Or%C4%83%C8%99eneasc%C4%83-Avrig/100064366074792/
https://www.mncr.ro/stiri+2023+582225gjddin.html
https://www.facebook.com/primariaavrig/?locale=ro_RO
https://www.facebook.com/bisericaFloriileAvrig/ (16 septembrie, înregistrarea integrală a lucrărilor SAGL)