slide5 - Galerie slider
slide3 - Galerie slider
slide2 - Galerie slider
slide1 - Galerie slider
slide4 - Galerie slider

Manifestările de la Avrig - Gheorghe Lazăr 200 (17 septembrie 2023)  

Interviu acordat MNCR de către Doamna Maria Grancea, director al Bibliotecii Orășenești Avrig și custode al Muzeului Orășenesc Avrig, 17 septembrie 2023.

                                               

La Avrig, anul 2023 este „Anul Gheorghe Lazăr”. Se împlinesc 200 de ani de la trecerea la cele veșnice a întemeietorului de școală superioară în limba română.

Ne-am gândit să onorăm memoria lui Gheorghe Lazăr punând amprenta acestui an special asupra tuturor evenimentelor culturale ce au avut și vor avea loc la Avrig pe parcursul lui 2023.

Pentru comemorarea din septembrie am început să lucrăm încă de la începutul anului. Am trimis multe invitații și propuneri de colaborare instituțiilor reprezentative în plan educațional, cultural, științific, religios: Academia Română, universități din orașele în care a învățat sau a activat Gheorghe Lazăr, Mitropolia Ardealului, Casa Regală, ca și instituțiilor din fruntea țării: Președinție, Guvern, Parlament, Armată.

Ne-am dorit un eveniment cel puțin la fel de fastuos prin prezență ca și cel organizat la Avrig în 1923. Nu știam dacă la București se va organiza ceva în acest an, comparabil cu grandioasa comemorare din urmă cu un secol.

Noi, aici, la Avrig, ne-am pregătit, am conturat un program. Și pentru că uneori Universul lucrează pentru cei care cred, ni s-a sugerat să salvăm statuia lui Gheorghe Lazăr, realizată de sculptorul Radu Aftenie, statuie aflată de mulți ani într-un depozit al Primăriei din Sibiu.

Zis și făcut. Administrația din Avrig a început demersurile. Primăria din Sibiu a răspuns pozitiv. Muzeul Național Brukenthal a acordat consultanța necesară, au fost contactați specialiști în restaurare și statuia a fost amplasată prin efortul conjugat al Primăriei, al Muzeului Național Brukenthal, al sculptorului, al restauratorului, într-o piațetă din Avrig, unde a fost dezvelită cu onorurui miltare și slujbă religioasă.

Luna în curs a adus la Avrig o serie de evenimente dedicate lui Gheorghe Lazăr, organizate în cascadă în săptămâna 10-17 septembrie: expoziții, conferințe, concert, Școala Academică „Gheorghe Lazăr” din 16 septembrie, iar în 17 septembrie evenimentul de comemorare cu onoruri militare, slujbă de pomenire, depuneri de coroane, la mormânt și la monumentul (bustul) din Piața „Gheorghe Lazăr”, dezvelirea statuii din Piațeta „La Castani”.

Mircea Zaciu spunea atât de frumos: „La început a fost satul și satul s-a transformat în Cuvânt, pentru ca să fie la început Cuvântul”. Satul a fost cel care s-a strâns la mormântul lui Lazăr, iar Marele Dascăl Național a construit cu Cuvântul.

Solemnitățile au avut trei momente desfășurate la: a) mormântul lui Gheorghe Lazăr din curtea Bisericii „Duminica Floriilor” (slujbă de pomenire, depuneri de coroane); b) bustul lui Gheorghe Lazăr din Piața „Gheorghe Lazăr” (slujbă de sfințire, depuneri de coroane); c) statuia lui Gheorghe Lazăr din Piațeta „La Castani” (dezvelire, slujbă de sfințire, alocuțiuni, depuneri de coroane).

Studenții de la Academia Trupelor de Uscat din Sibiu i-au dat onorul (Detașamentul de Gardă și Fanfara Militară a Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu). Preoții de la bisericile din jur i-au cântat „Veșnica Pomenire” și „Hristos a Înviat din Morți!”. Copiii Avrigului i-au adus flori.

Au depus coroane de flori oficialitățile: ministrul Culturii, doamna Raluca Turcan; Vicepreședintele Consiliului Județean Sibiu, domnul Vlad-Alexandru Vasiu; Primarul Sibiului, doamna Astrid Fodor; primarul Orașului Avrig, domnul Adrian Dumitru David; directori ai instituțiilor de cultură din județ: domnul Dan Nanu, directorul Direcţiei Patrimoniu Cultural Sibiu; domnul Alexandru Chituță, managerul Muzeului Național Brukenthal din Sibiu; domnul Răzvan Pop, directorul Bibliotecii Județene ASTRA din Sibiu; autorul statuii, sculptorul sibian Radu Aftenie.

L-au pomenit oamenii, l-au plâns cei care mai au încă vii rădăcinile. Cine a simțit că trebuie să fie aici pentru a-i aduce omagiu lui Gheorghe Lazăr a fost, mic sau mare, cu funcție sau fără. Cine nu, a avut alte treburi. Invitațiile, multe, au fost trimise la început de an; mulți chemați, puțini aleși. Cei mari au alte treburi.

M-am întrebat câți dascăli mai știu astăzi jurământul pe care l-au compus și rostit solemn, la mormântul lui Lazăr, dascălii, în urmă cu 100 de ani? Poate cei mai în vârstă.

Cu sau fără notabilități, comemorarea lui Lazăr a fost un eveniment deosebit. Inima țării a bătut în 17 septembrie la Avrig. Au mișcat-o toți cei care au fost aici. Mulți cu lacrimi în ochi, simțind și trăind câteva ceasuri cu recunoștință pentru cel care a fost și a rămas Lazărul Avrigului, Lumina Școlii Românești, Temelia Învățământului Superior în Limba Română, Lazărul Avrigului, al Avrigului, fiindcă noi, aici, la Avrig, nu l-am uitat. 

A consemnat muzeograf Corneliu Beldiman

Date suplimentare și fotografii:

https://drive.google.com/file/d/1ljQLQfs2AnSOV8QWJQaYsxN7wzHm63TO/view?usp=sharing

https://drive.google.com/file/d/1T9HgKCHlnM1WOnL4PukJln5XKAqtmCTH/view?usp=drive_link

https://www.facebook.com/primariaavrig/?locale=ro_RO

https://sibiulazi.ro/2023/09/18/200-de-ani-de-la-moartea-lui-gheorghe-lazar-marcati-la-avrig/

https://www.oradesibiu.ro/2023/09/17/duminica-comemoram-200-de-ani-de-la-moartea-lui-gheorghe-lazar-10-lucruri-interesante-despre-carturarul-din-avrig-video/

https://www.oradesibiu.ro/2023/08/23/statuia-carturarului-gheorghe-lazar-va-fi-adusa-la-avrig-dupa-restaurare/

https://bjastrasibiu.ro/omagiu-adus-lui-gheorghe-lazar-la-avrig-cu-prilejul-comemorarii-a-200-de-ani-de-la-moarte/

https://www.facebook.com/photo?fbid=796426215824578&set=pcb.7964373591

56797&locale=ro_RO

 

loading...