slide5 - Galerie slider
slide4 - Galerie slider
slide3 - Galerie slider
slide2 - Galerie slider
slide1 - Galerie slider

14 februarie - Omagiu lui Valeriu Bularca (1931-2017), cel mai mare sportiv întorsurean, primul român campion mondial la lupte greco-romane în 1961 și vicecampion Olimpic la Tokio în 1964

A fost un campion mondial la lupte libere, un om care a onorat această comunitate întorsureană. (...) Nu e la îndemâna oricui spre exemplu să scrie o carte, după cum nu e la îndemâna oricui să fie campion mondial. Toată lumea râvneşte aceste lucruri unice, deosebite, greu de realizat...

Valeriu Bularca, cel mai mare sportiv originar din Întorsura Buzăului, este primul român care a cucerit titlul de campion mondial la lupte. Sportivul s-a născut în 1931 la Întorsura Buzăului. În 1950 a început luptele greco-romane la Braşov, iar în 1952, în urma unei selecţii, sportivul a intrat în lotul naţional al Românei. În cariera sa a cucerit multiple medalii și titluri la nivel național și internațional.

În data de 6 iunie 1961, Valeriu Bularca intra în istoria sportului românesc drept primul român campion mondial de seniori la lupte greco-romane, odată cu obținerea medaliei de aur la Campionatul Mondial de lupte greco-romane desfăşurat la Yokohama, în Japonia, la categoria 73 de kilograme. Între 1957-1964, a fost de şase ori campion naţional. În 1964, de la Jocurile Olimpice de la Tokyo, Bularca s-a întors vicecampion, cucerind o medalie de argint, la categoria 70 de kilograme. El a mai fost medaliat cu bronz la Campionatele Mondiale de la Budapesta, din 1958, tot la categoria 73 de kilograme.

După retragerea din activitatea competiţională, Valeriu Bularca a devenit antrenor de lupte la clubul Steagul Roşu Braşov, iar mai apoi s-a retras din viaţa publică, locuind până în ultimele zile de viaţă în oraşul de sub Tâmpa. Pe lângă premiile şi titlurile obţinute din competiţii, acesta a fost decorat, printre altele, şi cu titulatura de „Maestru Emerit al Sportului”.

Mulţumesc lui Dumnezeu că mi-a dat darul ăsta de forţă, de viteză şi de gândire. Luptele m-au ajutat în viaţă, în toate privinţele. În primul rând că am văzut lumea, am  câştigat nişte titluri şi că am ajuns sănătos la o vârstă înaintată”, declara în 2013 Valeriu Bularca (în interviu pentru www.lupteromania.com).

În cinstea marelui luptător din Întorsura Buzăului, autorităţile locale au denumit sala de sport a oraşului, construită în 2010, cu numele acestuia.

A fost un campion mondial la lupte libere, un om care a onorat această comunitate întorsureană. De aceea am şi dat sălii de sport din oraş numele lui. (...) Nu e la îndemâna oricui spre exemplu să scrie o carte, după cum nu e la îndemâna oricui să fie campion mondial. Toată lumea râvneşte aceste lucruri unice, deosebite, greu de realizat, iar atunci când eşti în frunte e mai mult decât a fi un simplu om, este putere, forţă, inteligenţă, abnegaţie. A fi campion mondial nu e la îndemâna oricui!(Leca Băncilă, profesor de istorie, fost primar la Întorsura Buzăului, 8 feb.2017)

Cosmina M. Oltean, Dan Lucian Buzea; mncr.ro

 

Referințe note și foto: cosr.ro; frl.ro; lupteromania.com; covasnamedia.ro

https://www.cosr.ro/sportiv/valeriu-bularca ;

Federația Română de Lupte, http://frl.ro/?p=10314 ;

https://covasnamedia.ro/stirea-zilei/cine-va-administra-sala-de-sport-valeriu-bularca, 13 feb.2018;

https://covasnamedia.ro/sport/un-an-de-la-trecerea-in-nefiinta-a-celui-mai-mare-sportiv-intorsurean

loading...