slide5 - Galerie slider
slide2 - Galerie slider
slide3 - Galerie slider
slide1 - Galerie slider
slide4 - Galerie slider

Ziua Porţilor Deschise – Situl arheologic Beclean - Băile Figa, jud. Bistriţa-Năsăud, 27-28 septembrie 2019

Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni din Sfântu Gheorghe, jud.Covasna, cu sprijinul Primăriei Orașului Beclean, Ministerului Culturii și Identității Naționale și în parteneriat cu Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud, a organizat în 27 și 28 septembrie 2019, pe şantierul arheologic Beclean - Băile Figa, jud. Bistriţa-Năsăud, evenimentul Ziua Porţilor Deschise.

Situl arheologic de exploatare a sării de la Băile Figa este cel mai amplu cercetat din tot spațiul intracarpatic și, totodată, unul dintre cele mai relevante și cunoscute din întreaga Europă.

Vestigiile datând din intervalul cca. 1650 - 800 î. Hr. includ numeroase structuri, instalații, dispozitive, unelte și ustensile de lemn și piatră. În cuprinsul acestui interval de timp se disting în mod clar trei etape distincte: 1650-1400, 1400-1100; 1100-800 î. Hr.
Deasupra rocii de sare, în stratul de nămol, printre toate aceste structuri, au fost descoperite mai multe dispozitive și unelte de lemn, printre care cinci „troace”, jgheaburi, o scară, lopeți, palete și barosuri, o frânghie din carpen de pădure (clematis vitabla), ciocane de piatră de minerit, multe alte obiecte și fragmente de vase ceramice atribuite culturii Gáva.

Situl arheologic Băile Figa este un bun de patrimoniu cultural și natural de excepție, unic în România. Valoarea științifică a acestuia constă, înainte de toate, în gradul excepțional de conservare a structurilor, instalațiilor și uneltelor de lemn folosite la exploatarea sării. În această privință, Băile Figa este situl cel mai bogat din toată Europa de est și sud-est.

loading...