slide5 - Galerie slider
slide1 - Galerie slider
slide4 - Galerie slider
slide3 - Galerie slider
slide2 - Galerie slider

Noaptea Muzeelor la Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni, 18 mai 2019

Noaptea Muzeelor la Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni (M.N.C.R),
Sfântu Gheorghe, județul Covasna, sâmbătă, 18 mai 2019
Program de vizitare la Noaptea Muzeelor la MNCR: 17.00-23.00
(ora anunţată pentru închidere reprezentând ora de intrare a ultimului vizitator)
Acces: gratuit
Adresă: Str. Gábor Áron, nr.16, Sfântu-Gheorghe, județul Covasna
Telefon: 0267314139/ E-mail: secretariat@mncr.ro/Site: www.mncr.ro
Scurtă descriere a evenimentului :
Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni vă invită să vizitaţi, în data de 18 mai 2019, expoziţiile, care îmbină armonios caracteristicile noilor tehnologii cu informaţia ştiinţifică rezultată în urma cercetărilor din diverse domenii. În anul 2019 găzduim pentru a 12-a oară în oraşul Sfântu Gheorghe „Noaptea Muzeelor”, prin oferirea de acces gratuit publicului la toate expoziţiile şi activităţile organizate. Programul este dedicat Zilei Internaționale a Muzeelor și Noaptea Muzeelor 2019, organizate, în fiecare an, în sâmbăta cea mai apropiată de data de 18 MAI.
Program
1.Vizitarea expozițiilor permanente
Activitatea se va desfășura în intervalul orar 17.00 – 23.00.
Expoziţia „Aşezarea preistorică Păuleni Ciuc Dâmbul Cetăţii”
Scurtă descriere: Lumea preistorică văzută pentru prima oară în 3D! Expoziţia prezintă vestigii arheologice, reconstituiri ale unor locuinţe, complexe rituale, vetre de foc, cuptoare de ars ceramica şi un profil stratigrafic al sitului arheologic, cu explicaţii privind specificul culturilor din care provin acestea. Situl arheologic se află în apropierea satului Şoimeni, comuna Păuleni-Ciuc, judeţul Harghita, în locul numit de localnici Dâmbul Cetăţii.
Expoziţia tactilă “Atinge istoria - Aşezarea preistorică Păuleni Ciuc Dâmbul Cetăţii”
Scurtă descriere: Expoziţia a fost gândită ca un tur muzeal special adresat persoanelor nevăzătoare, propunând folosirea simţului tactil drept mijloc de comunicare şi cunoaştere, dar s-a dovedit că aceasta şi-a depăşit scopul iniţial, devenind un real instrument social, de sensibilizare şi de atragere a atenţiei publicului larg asupra nevoilor persoanelor cu deficienţe de vedere. Expoziţia cuprinde machete tridimensionale şi replici ale unor exponate ale muzeului care pot fi atinse, iar informaţiile sunt transmise atât audio, cât şi prin limbaj Braille.
2. Activități interactive- prezentări, ateliere interactive, și jocuri organizate în curtea M.N.C.R
(Atenție: în cazul unor condiții meteorologice nefavorabile aceste activități vor fi anulate sau vor fi organizate în interior în limita spațiului existent).
• Expoziția foto-documentară „Marile bătălii ale Primului Război Mondial din trecătorile Carpaţilor de Curbură- Teledetecţie şi arheologie aeriană” - proiect realizat de MNCR în cadrul Programului Național Centenarul Marii Uniri (în curtea muzeului).
Activitatea se va desfășura în curtea muzeului în intervalul orar 17.00 – 20.30.
• Proiecția filmului documentar ”Tabla Buţii 1916”
Activitatea se va desfășura în curtea muzeului în intervalul orar 21 – 22.00.
Scurtă descriere: filmul este realizat după o poveste adevărată din Tranşeele Primului Război Mondial - proiect realizat de M.N.C.R în cadrul Programului Național Centenarul Marii Uniri
• Jocuri distractive (țărușul, moara/țintarul, elasticul, coarda, petanque, mollky și altele)
Activitatea se va desfășura în curtea muzeului în intervalul orar 17.30 – 20.30.
Jocurile vor respecta regulile mai vechi cunoscute de cei care le-au practicat în trecut, unele dintre acestea fiind realizate după modele descoperite în timpul cercetărilor privind patrimoniul cultural imaterial din zona Carpaților de Curbură. Alte jocuri moderne, jocuri practicate în țările europene (Franța, Italia, Suedia etc.) se vor desfășura după regulamentele stabilite de cei care le-au inventat. Înainte de începerea activităților, participanții vor fi informați cu privire la regulile fiecărui joc în parte.
• Detectorul de metale - Hobby în folosul sau în detrimentul arheologiei?
Activitatea se va desfășura în curtea muzeului în intervalul orar 17.00 – 20.00.
La această activitate vor participa o parte din deținătorii autorizați de detectoare de metale din Sfântu Gheorghe, care vor prezenta publicului vizitator aparatura specifică și obiectele descoperite în cadrul activităților de detecție realizate în afara zonelor de protecție a siturilor arheologice și a monumentelor istorice. Vor fi organizate câteva demonstrații de utilizare ale acestor aparate cu ajutorul cărora sunt descoperite metalele aflate sub pământ (metale prețioase, feroase sau neferoase).
• Metode moderne de cercetare non-invazivă utilizate în domeniul arheologiei?
Activitatea se va desfășura în curtea muzeului în intervalul orar 17.30 – 20.00.
Activitatea va fi coordonată de cercetătorii arheologi din cadrul muzeului, care vor prezenta publicului vizitator echipamentele moderne utilizate, în cadrul programelor de cercetare a siturilor arheologice din arealul Carpaților Răsăriteni.
Vor fi organizate câteva demonstrații de utilizare ale acestor echipamente, cu ajutorul cărora sunt aflate foarte multe informații despre vestigiile arheologice aflate sub pământ, fără a se realiza săpătură arheologică clasică cu hârlețul, lopata, șpaclul și măturica.
Vor fi prezentare publicului mai multe echipamente folosite pentru achiziția datelor arheometrice printre care un magnetometru dual, sistem de măsură a susceptibilității magnetice a solului (k-metru), stația totală cu receptor GPS cu precizie din clasa geodezică, drone de mai multe modele folosite pentru cercetarea aeriană și altele care contribuie decisiv la documentarea arheologică modernă a siturilor arheologice.

• Primul Război Mondial văzut în opera artistului popular Iacob Borzos
Activitatea se va desfășura în curtea muzeului în intervalul orar 17.30 – 20.30.
Descriere: Expunerea unei sculpturi din lemn masiv ce prezintă scene de luptă din Primul Război Mondial.
Artistului popular Iacob Borzos este din comuna Vâlcele, județul Covasna. Sculpturile pe care le realizează nu se nasc întâmplător și sunt unice prin faptul că ele poartă cu sine o poveste sau ilustrează un mesaj. Artistul are talentulul de a transforma lemnul în opere de artă.
• Ateliere creative pentru copii şi adulţi
Activitatea se va desfășura în sala de pedagogie muzeală în intervalul orar 20.30 – 22.30.
Scurtă descriere: după modelul unei scrisori și a unei telegrame originale de pe front, participanții vor scrie propria scrisoare și telegramă utilizând pana sau/și tocul cu peniță.

Parteneri ai evenimentului: Rețeaua Națională a Muzeelor din România, Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Covasna și Asociaţia Cultural-Ştiinţifică ”Carpaţii Răsăriteni”.

Parteneri media: Informația Harghitei, Observatorul de Covasna, Mesagerul de Covasna, covasnamedia.ro.
Pentru detalii despre programul nostru vă rugăm vizitaţi pagina de internet www.mncr.ro sau pagina de Facebook www.facebook.com/mncro.
Dacă nu sunteţi în apropierea noastră vă recomandăm să vizitaţi alte muzee din ţară care sărbătoresc Noaptea Muzeelor la acest sfârşit de săptămână, şi care vă aşteaptă cu o ofertă culturală variată. Pentru a afla ce vă oferă puteţi accesa link-ul de mai jos: www.noapteamuzeelor.org

Vă așteptăm cu drag!

loading...