slide3 - Galerie slider
slide5 - Galerie slider
slide2 - Galerie slider
slide1 - Galerie slider
slide4 - Galerie slider

Lansarea volumului: Romulus Cioflec, „Pe urmele Basarabiei”- la Salonul Internațional de Carte Bookfest din Chișinău (Moldexpo), 31 august 2019

Lansare de carte                      

În cadrul Salonului Internațional de Carte Bookfest din Chișinău (Moldexpo), desfășurat în perioada 28 august-1 septembrie 2019, va avea loc lansarea volumului: Romulus Cioflec, „Pe urmele Basarabiei”, ediție îngrijită, studiu introductiv, cronologie, note și comentarii, iconografie de Luminița Cornea, Editura Știința, Chișinău, 2019. Volumul apare în colecția Pagini despre Basarabia, responsabil de ediție Mihai Papuc.

Evenimentul lansării va fi chiar de Ziua Limbii Române, în data de 31 august 2019, ora 16, la standul  Editurii Știința din Chișinău. Cu participarea dr. Ion Negrei, istoric, cercetător în cadrul Institutului de Istorie al Academiei de Științe a Moldovei și realizatoarea ediției Luminița Cornea, istoric și critic literar, scriitor, membru al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Brașov.

Volumul cuprinde textul primei ediții a cărții lui Romulus Cioflec „Pe urmele Basarabiei. Note și impresii din revoluția rusească” (1927), textul inedit, cu referință la Basarabia, Căutând îndărăt și căutând înainte (1942) și scrisorile lui Romulus Cioflec către G. Ibrăileanu, trimise din Chișinău în perioada dintre anii 1916 și 1922. Volumul e însoțit

de un studiu introductiv, de o cronologie asupra vieții și operei, de o secțiune de note și

comentarii și alta de iconografie, care completează informația despre scriitorul ardelean și relația lui cu spațiul dintre Prut și Nistru.

            „Volumul Pe urmele Basarabiei nu este numai o carte de memorialistică, ci şi una a crezului autorului despre naţiunea română, prin tot ce are ea specific în Basarabia, o carte a identităţii autorului cu speranţele şi idealurile basarabenilor dintr-o perioadă dificilă a istoriei acestei provincii româneşti atât de amarnic vitregită de soartă. Profesorul şi scriitorul Romulus Cioflec, intelectualul ardelean din Araci, a fost legat sufleteşte de Basarabia şi de basarabeni. S-a simţit bine între ei, şi-a făcut prieteni, a luptat pentru cauza lor, pe care o simţea şi a lui. Prin activitatea de aproape zece ani desfăşurată la Chişinău a dovedit că este un bun şi fidel prieten al basarabenilor.” (Luminiţa CORNEA)

Scriitoarea Luminița Cornea, colaboratoare a MNCR este cunoscută în Republica Moldova  prin prezența la numeroasele activități desfășurate în cadrul ASTREI, despre care a scris în studii și volume, prezentând personalități și realități ale Basarabiei de ieri și de azi; exemplificăm în mod special volumul „ASTRA întru iubire de suflet românesc” (1915). Menționez că acest eveniment ne oferă prilejul de a sărbători Ziua Limbii Române în Chișinău, capitala Basarabiei, sub patronajul spiritual al scriitorului Romulus Cioflec, realizând astfel un arc simbolic între Transilvania și Basarabia.

 

loading...