Ultimul Clopoțel, ediția a III-a
Cu ocazia aniversării a 218 ani de la atestarea documentară a Primei Școli Românești din Sfântu-Gheorghe, Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni a organizat astăzi, 16 iunie 2017, proiectul cultural-literar educaţional ”Ultimul Clopoțel”, ediția a III-a.
Participanții la program au fost elevii clasei a IV-a A, coordonați de prof. înv. primar, Mona Macovei, de la Școala Gimnazială ,,Nicolae Colan”, din Sfântu -Gheorghe.
Aceștia au participat în anul școlar 2016-2017, de mai multe ori la ateliere de creație, în cadrul muzeului nostru, evidențiindu-se prin entuziasmul lor și prin creațiile literare / desenele lor realizate după povestiri ale scriitorului Romulus Cioflec.
În paginile broșurii „Povestim și desenăm cu Romulus Cioflec”, ce a fost lansată în cadrul acestui eveniment, sunt prezentate povestirile și desenele elevilor după fragmente din două nuvele de Romulus Cioflec, respectiv, ‘’Lacrimi călătoare’’ și ’’Rândunica’’. Sunt povestiri ce înfățișează viața copiilor de altădată din mediul rural. Ei percepeau bucuria și frumosul în natura înconjurătoare, imaginându-și jocuri și activități pe măsura fanteziei lor și a posibilităților pe care le aveau. Știau să iubească cu deosebită dăruire micile viețuitoare ce făceau parte din viața lor. Elevii de astăzi au înțeles mesajul și atmosfera povestirilor a căror acțiune se petrece chiar în satul natal al autorului Romulus Cioflec (1882-1955). Îi felicităm cu bucurie pe toți elevii participanți: Armin Victorel Bercescu, Delia Budău, Ioana Alexandra Chiriță, Anisia Maria Ioviță, Delia Cosmina Irimia, Iannys Daniel Mămăligoi, Matyas Nemeth, Andrei Daniel Ștefan Obreja, Dennise Raul Obreja, Antonia Denisa Olaru Mare, Denisa Ioana Orban, Norbert Gabriel Sică, Angela Maria Tiron, Andrei Massimilian Varga, Alexandra Vârtosu și pe învățătoarea lor, doamna prof. înv. primar Mona Macovei.
Copiii au vizitat punctul muzeal Prima Școală Românească, după care a avut loc lansarea broșurii „Povestim și desenăm cu Romulus Cioflec”, urmată de festivitatea de premiere și un scurt atelier de scriere pe tăblițe.
Manifestarea a fost coordonată de către prof. dr. Luminiţa Cornea, iar echipa muzeului a fost formată din Laura Dănilă, conservator și Cristina Felea-Baubec, muzeograf.
Le dorim tuturor copiilor o vacanță plăcută, cu multe amintiri de neuitat!