slide4 - Galerie slider
slide3 - Galerie slider
slide1 - Galerie slider
slide2 - Galerie slider
slide5 - Galerie slider

Tabăra Omul Cavernelor, Cheile Vârghișului, ediția I, 18-28 iulie 2017

 

 „Tabăra Omul Cavernelor – Cheile Vârghişului, Ediţia I, 18-28 iulie 2017

 

În perioada 18-28 iulie 2017, Asociaţia Cultural-Ştiinţifică „Carpaţii Răsăriteni”, în parteneriat cu Universitatea ”Valahia” din Târgovişte, Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni, Asociaţia Culturală Cetatea Dacică-Valea Zînelor, Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Covasna şi Consiliul Judeţean Covasna, a organizat prima ediţie a Proiectului cultural „Tabăra Omul Cavernelor – Cheile Vârghişului”, adresat studenţilor, elevilor şi voluntarilor din ţară. Proiectul este co-finanţat de Consiliul Judeţean Covasna.

Pentru atingerea scopului de valorificare a patrimoniului cultural din zona Cheile Vârghişului, în cadrul proiectului, au fost derulate 4 ateliere de lucru la care studenţi şi elevi au participat prin rotaţie, împărţiţi în grupe la mai multe ateliere: Atelierul „Săpătura arheologică”, Atelierul „Modelaj lut”, Atelierul „Vânător sau Agricultor” şi Atelierul „Sunetul Peşterii”.

Beneficiarii proiectului au participat pe parcursul taberei la ateliere interactive, activităţi, experimente şi jocuri de petrecere a timpului liber, în scopul cunoaşterii arealului carstic din zona Cheile Vârghişului.

Proiectul cultural-educativ şi de recreere Tabăra Omul Cavernelor – Cheile Vârghişului”, Ediţia I, este organizat cu sprijinul financiar al Consiliului Judeţean Covasna.

                            

Atelierul „Săpături arheologice”

Atelierul „Săpături arheologice” s-a derulat pe parcursul mai multor zile conform programului taberei. În cadrul acestui atelier, studenţilor şi elevilor li s-au explicat  tehnicile folosite în săpăturile arheologice respectiv documentare, cercetarea terenului, caroierea şi decopertarea lui, lucrul cu şpaclul, desenarea săpăturii, prelevarea mostrelor, descrierea straturilor şi Jurnalul de săpătură. Activitatea a fost coordonată de Marian Cosac, Alexandru Radu şi George Murătoreanu.

 

Atelierul „Modelaj lut”

Participanţii au învăţat şi experimentat tehnica de realizare a vaselor din lut după modelul vaselor eneolitice, respectiv folosind suluri din lut la ridicarea vaselor. După modelarea vaselor şi obiectelor ceramice, participanţii au aplicat pe acestea procedurile de netezire, decorare (incizare) şi lustruire. După uscarea vaselor şi obiectelor de lut realizate de participanţi, acestea au fost arse pe vatră în scopul obţinerii vaselor de ceramică. Activitatea a fost coordonată de Dan Buzea şi Alexandra Cîrlănescu.

 

Atelierul  „Vânător sau Agricultor”

În cadrul acestui atelier participanţii au participat la aruncarea suliţei şi la identificarea produselor din natură care sunt comestibile (plante, fructe etc.), precum şi la pisarea grăunţelor pe rîşniţe de piatră. Activitatea a fost coordonată de Dan Buzea.

 

Atelierul  „ Sunetul Peşterii

În cadrul acestui atelier, participanţii au participat la producerea unor sunete şi zgomote cu ajutorul mai multor obiecte: pietre, lemne, rogojini, oase etc., în interiorul unei peşteri, în scopul de a reproduce sunetele care se auzeau dintr-o peşteră  într-o zi obişnuită din cadrul unui grup de oameni preistorici, precum şi sunetele auzite intr-o zi de lucru din timpul unei săpăturii arheologice. Activitatea a fost coordonată de Dan Buzea.

 

Asociaţia Cultural-Ştiinţifică ”Carpaţii Răsăriteni”

 

loading...