slide5 - Galerie slider
slide1 - Galerie slider
slide4 - Galerie slider
slide2 - Galerie slider
slide3 - Galerie slider

Tabara de arheologie experimentala

Tabără de Arheologie Experimentală

Păuleni Ciuc ““ Ciomortan, jud. Harghita


În mileniile V ““ IV î. Hr., Europa Răsăriteană cunoaște o deosebită înflorire a civilizației eneolitice (epoca cuprului). Între creațiile strălucite de aici se remarcă Cultura Cucuteni-Ariușd-Tripolie, ale cărei urme s-au descoperit de arheologi și în județele Covasna (în localitatea Ariușd) și Harghita (în localitatea Păuleni Ciuc- Ciomortan). Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni (MNCR) și Asociația Cultural Științifică Carpații Răsăriteni (ACSCR)promovează în mod sistematic cultura Cucuteni-Ariușd, prin organizarea unor manifestări culturale, simpozioane, mese rotunde, articole în presă și cercuri de arheologie cu elevii claselor primare, gimnaziale și liceale.

Pentru ca tinerii să cunoască mai multe despre civilizația eneolitică, într-un mod accesibil, Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni (MNCR) și Asociația Cultural Științifică Carpații Răsăriteni(ACSCR)organizează cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național (AFCN), Tabăra de Arheologie Experimentală Păuleni Ciuc ““ Ciomortan, jud. Harghita, în perioada 09 ““ 30 august 2009.

În România arheologia experimentală a fost foarte puțin utilizată, deși poate oferi explicații și sugera interpretări asupra frecventelor enigme întâlnite în cursul săpăturilor arheologice. Există puține săpături în care s-au efectuat experimente arheologice, iar acestea s-au limitat la modelarea și arderea ceramicii.

Amplasată foarte aproape de situl “Dâmbul Cetății“ de la Păuleni Ciuc-Ciomortan, tabăra de arheologie experimentală din anul 2009 este dedicată elevilor din clasele gimnaziale și liceale în scopul însușirii de cunoștințe cu privire la epoca pietrei/cuprului, civilizația Cucuteni-Ariușd și tehnicile de modelare, decorare, pictare, ardere a lutului în vederea obținerii ceramicii și a confecționării uneltelor de piatră și silex.

Printre activitățile taberei se numără:

- vizitarea și observarea directă a șantierului arheologic “Dâmbul Cetății“ (Ciomortan)

- experimente de modelare, decorare și ardere a lutului după modele eneolitice

- experimente de reconstituire a vieții cucutenienilor

- Atelierele: Epoca pietrei și a cuprului, Săpături arheologice, Vase și obiecte ceramice

- rezolvarea jocurilor din caietele de lucru “Micul arheolog“/“Tânărul Arheolog“

- plimbări în natură (identificarea tipurilor de plante și arbori)

- jocuri distractive, în aer liber

- foc de tabără etc.

Număr total de locuri disponibile: 30.

Perioadele de tabără: 09-16.08.2009, 16-23.08 2009 și 23-30.08.2009.

Transportul, masa și corturile pentru cazare sunt asigurate de organizatoriîn mod GRATUIT!


Înscrierile se fac până în data de 30 iulie 2009, la Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni, secretariat: 0267 / 314.139, persoană de contact: muzeograf Dan Buzea, coordonator proiect. Pentru mai multe detalii vă rugăm accesați site-ul muzeului www.muzeul-carpatii-rasariteni.ro, secțiunea Noutăți.


loading...