slide1 - Galerie slider
slide2 - Galerie slider
slide3 - Galerie slider
slide4 - Galerie slider
slide5 - Galerie slider

Comunicat de presa expo povestea targului MOMS

Povestea târgului

"Au fost odată ca niciodată, într-un sat îndepărtat, doi oameni simpli, gospodari, așezați la casele lor. Unul locuia mai la deal, celălalt ““ mai la vale. Cel ce stătea mai la deal creștea în mica lui gospodărie fel de fel de animale: păsări care mai de care mai frumoase și mai moțate, cai voinici, vite și oi de de-abia le puteai ține socoteala de multe ce erau. Cel ce stătea mai la vale avea doar o pereche de boi și își ducea traiul cultivând pământul. În fiecare zi muncea din greu, dar se  mândrea de munca sa, pentru că nu era vecin care să aibă o asemenea recoltă bogată ca a lui.

De bine, de rău, la sfârșitul zilei, fiecare din cei doi gospodari avea ce pune pe masă.

            Într-o zi, gospodarul nostru de la deal, văzând cămările și pivnița pline ochi cu lapte, caș, urdă, ouă și alte bunătăți, se gândi: “Tiii, ce-o să fac eu cu atâta mâncare? Dac-ar fi să mănânce toată familia, din zori până în seară, o lună întreagă, nu ar termina nici măcar un sfert din câte am eu așezate în cămări și pivniță. Și dacă le țin prea mult, unele din ele se vor strica! Nu mai pun la socoteală că stau cu cămările pline de bunătăți, dar nu am nici măcar un grăunte de grâu sau porumb ca să le dau animalelor pe timp de iarnă!“.

Tot stând așa cu ochii pironiți la bucate, gospodarul își aduse aminte de vecinul său de la vale care era renumit în sat pentru hărnicia lui în a cultiva pământul. Și ce îi trecu prin minte?

“Ce-ar fi să fac un târg cu vecinul din vale? își spuse el. Eu să îi dau caș, lapte, urdă și ouă, iar el să îmi dea în schimb, boabe de porumb și grâu?“

Zis și făcut! Gospodarul nostru coborâ dealul la vecinul său agricultor, îi propuse schimbul și bătu palma cu el!

Astfel s-a născut primul schimb de produse, primul târg încheiat de doi oameni simpli, gospodari, așezați la casele lor." 

Continuarea poveștii o puteți afla vizitând expoziția la sediul secției muzeului din Miercurea Ciuc, Muzeul Oltului și Mureșului Superior, din str. Petőfi Sándor nr. 23, de marți până sâmbătă între orele 09:00 - 17:00 și duminică între orele 09:00 - 15:00. Prețul biletului de intrare este de 1 leu pentru elevi, studenți și pensionari, și de 2 lei pentru adulți. Pentru grupurile organizate se fac programări. Colegii din muzee, alte instituții de cultură și partenerii noștri au intrare gratuită.

Vă invităm să fiți alături de noi la vernisajul acestei expoziții, care va avea loc în data de 11 iunie 2009, joi, la orele 1700, la sediul Muzeului Oltului și Mureșului Superior din str. Petőfi Sándor nr. 23, Miercurea-Ciuc.Vă așteptăm cu drag!

loading...