slide5 - Galerie slider
slide3 - Galerie slider
slide1 - Galerie slider
slide4 - Galerie slider
slide2 - Galerie slider

Viața și activitatea scriitorului Romulus Cioflec

Cercetările din domeniul memorialistic realizate de Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni sunt îndreptate cu precădere spre cercetarea vieții și activității scriitorului Romulus Cioflec, din satul Araci, comuna Vâlcele, județul Covasna, a cărui casă natală este amenajată în prezent ca punct muzeal, casă memorială, aflată în subordinea muzeului.

Dr. Luminița Cornea, profesor de limba și literatura română, pasionat cercetător al istoriei literaturii locale, și-a concentrat activitatea din ultimii 15 ani pe descoperirea a cât mai multor aspecte legate de viața și activitatea literară a scriitorului Romulus Cioflec. Rezultatele cercetărilor sale au dus la îmbogățirea arhivei științifice a MNCR cu numeroase informații inedite, cu numeroase documente care poartă semnătura scriitorului, în calitatea sa de dramaturg, romancier, călător, jurnalist sau profesor.

Mergând pe urmele scriitorului, primele cercetări au fost efectuate în arhiva personală a acestuia și în arhiva personală a familiei acestuia, iar pe această cale dorim să aducem mulțumirile cuvenite fiicei scriitorului, doamnei Eleonora Popa, care ne-a oferit accesul la toate mărturiile, scrise și nescrise, ce duc mai departe amintirea tatălui său.

De-a lungul timpului cercetările de teren și cercetările documentare s-au extins, fiind efectuate deplasări la Iași, Chișinău și Timișoara în vederea identificării și semnalării tuturor mărturiilor legate de activitatea scriitorului în aceste orașe.

Cercetările în acest domeniu s-au extins în ultimii ani însă și asupra aspectelor legate de viața și activitatea altor membri ai familiei Cioflec și a altor personalități locale, naționale și internaționale cu care Romulus Cioflec a colaborat sau a interacționat.

Rezultatele cercetărilor s-au materializat în nenumărate rânduri în publicații îngrijite sau semnate de doamna dr. Luminița Cornea, dar și sub forma unor colocvii și prelegeri științifice, articole științifice dar și concursuri literare pentru elevi.

Cercetările în acest domeniu sunt continuate și în prezent.

loading...