slide1 - Galerie slider
slide2 - Galerie slider
slide3 - Galerie slider
slide5 - Galerie slider
slide4 - Galerie slider

Învățământul confesional ortodox din județul Treiscaune

O tematică vastă de cercetare, care a trezit interesul specialiștilor din cadrul Muzeului Național al Carpaților Răsăriteni, cu atât mai mult cu cât începând din anul 2003 în patrimoniul imobil al muzeului a intrat clădirea Primei Școli Românești din orașul Sfântu Gheorghe.

Cercetările au fost efectuate în mai multe etape, împărțindu-se pe mai multe direcții de cercetare.

Cercetările de teren efectuate în anii 2003 ““ 2004 s-au concentrat asupra identificării în patrimoniul bisericilor ortodoxe din județul Covasna a tuturor documentelor, cărților, fotografiilor vechi și a pieselor tridimensionale care sunt legate de învățământul confesional, și care pot reconstitui istoricul acestuia. Toate obiectele și documentele identificate sunt consemnate în fișe de teren, dar ele se păstrează în continuare în patrimoniul bisericilor care le dețin.

În anul 2005 a urmat o cercetare a documentelor aflate în Arhivele Naționale (Direcția Județeană Covasna) și în Arhivele Bisericești (Arhiva Mitropoliei Ortodoxe de la Sibiu). Acestea au fost parcurse și fișate, o parte din ele putând fi scanate sau copiate. Chiar dacă copiile acestora nu se regăsesc în colecțiile MNCR, ele au fost identificate și se cunoaște exact locul în care se regăsesc.

De asemenea s-au efectuat cercetări în bibliotecile din județele Covasna, Brașov și Sibiu, consultându-se toate publicațiile care fac referire la istoricul învățământului confesional în România și în Transilvania.

De asemenea tot în această perioadă s-au pus bazele unei colecții de documente și obiecte, prin primirea unor donații.

Aceste cercetări documentare au continuat și în anii 2006 ““ 2010, fiind completate de cercetări de teren, de identificarea și achiziția unor obiecte tridimensionale care vor fi expuse în cadrul expoziției permanente de la Prima Școală Românească din Sfântu Gheorghe.

În prezent cercetările continuă, extinzându-se și asupra altor școli cu învățământ confesional ortodox din fostul județ Treiscaune.

loading...