Cercetarea arheologică sistematică de la Băile Figa, Beclean, jud. Bistrița-Năsăud 2013
Campania 2013
Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni din Sfântu Gheorghe, jud. Covasna, în parteneriat cu Universitatea Exeter din Marea Britanie, Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud și Muzeul Bucovinei, jud. Suceava, desfășoară în perioada iulie – septembrie 2013, cercetările arheologice sistematice în situl de la Beclean - Băile Figa, jud. Bistrița-Năsăud. Cercetarea arheologică este co-finanțată de Ministerul Culturii.
În această campanie sunt cercetate vestigiile arheologice formate din structuri, instalații și unelte din lemn, utilizate în trecut la mineritul și extragerea sării. Rezultatele datărilor realizate până în prezent indică faptul că exploatarea sării s-a început la Băile Figa în jurul anului 3.000 î.Hr. (Perioada Epocii Bronzului) și a durat până în secolul XX d. Hr., inclusiv.
Situl de la Băile Figa este unul dintre cele mai importante situri arheologice din Europa în care au fost descoperite vestigii preistorice privind exploatarea sării geme. Pentru rezultatele arheologice de aici, Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni a obținut în anul 2008, Locul I acordat de Ministerul Culturii pentru cercetarea arheologică din România.
Cercetarea arheologică este coordonată de dr. Valerii Kavruk, director general al Muzeului Național al Carpaților Răsăriteni din Sfântu Gheorghe, jud. Covasna.