slide5 - Galerie slider
slide3 - Galerie slider
slide1 - Galerie slider
slide4 - Galerie slider
slide2 - Galerie slider

Vernisajul expoziției foto-documentară „Formarea şi activitatea Gărzilor Naţionale în zona Trei Scaune, Ciuc şi Odorhei, desemnarea delegaţilor şi participarea la Marea Adunare de la Alba Iulia la 1 Decembrie 1918”, vineri, 2 noiembrie 2018

Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni a vernisat, vineri, 2 noiembrie 2018, expoziția foto-documentară „Formarea şi activitatea Gărzilor Naţionale în zona Trei Scaune, Ciuc şi Odorhei, desemnarea delegaţilor şi participarea la Marea Adunare de la Alba Iulia la 1 Decembrie 1918”, proiect din cadrul Programului Național Centenarul Marii Uniri.
Expoziția a fost realizată în colaborare cu Episcopia Ortodoxă a Covasnei și Harghitei, Centrul Ecleziastic de Documentare ,,Mitropolit Nicolae Colan”, Muzeul Bisericii ,,Sf. Nicolae” – „Prima Școala Românească” din Brașov, Primăria Întorsura Buzăului și Liceul Teoretic ,,Mircea Eliade” din Întorsura Buzăului.

La eveniment au fost prezenți elevi, cadre didactice și reprezentanți ai MNCR. În cadrul vernisajului, reprezentanții muzeului au ținut un scurt moment de istorie, pentru toți cei prezenți. Prezentarea făcută de aceștia a fost una interactivă, care i-a captivat pe participanți. Documentele prezentate în cadrul expoziției au avut ca sursă Arhivele Naționale din București, Arhivele Naționale Covasna, Arhivele Naționale Brașov, Mureș și Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia.

În cadrul evenimentului au fost prezentate atât fapte istorice, cât și documente vechi de 100 de ani. Totodată, muzeograful Ana Dobreanu a oferit o serie de explicații foarte importante: „Gărzile naționale erau subordonate Consiliilor Naționale pe lângă care se creau și, în același timp, ele trebuiau să se conformeze și ordinului comandantului Gărzii Centrale. Ele au funcționat până la sfârșitul lunii martie 1919, cănd, atât Gărzile Naționale, cât și Consiliile Naționale și-au încetat activitatea și, în locul lor, au fost instituite organe de pază, ordine și siguranță.”

În decursul acestei prezentări, directorul MNCR, Valeriu Kavruc, a oferit și el o lecție de istorie tuturor celor prezenți. Astfel, acesta a explicat cum au fost formate localitățiile din fostele comitate în care s-au constituit Gărzi Naționale locale, precizând că scopul principal al proiectului este să indentifice, să localizeze și să enumere aceste fapte istorice.

La sfârșitul evenimentului, reprezentanții Muzeului Național al Carpaților Răsăriteni au prezentat un videoclip cuprins în Proiectul cultural „Marile bătălii ale Primului Război Mondial din trecătorile Carpaților de Curbură. Teledetecție și arheologie aeriană” – proiect, din cadrul Programului Național Centenarul Marii Uniri, realizat de Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni.
Evenimentul s-a desfășurat la Liceul Teoretic ,,Mircea Eliade” din Întorsura Buzăului, Str. Gării, nr.1, unde expoziția foto-documentară „Formarea şi activitatea Gărzilor Naţionale în zona Trei Scaune, Ciuc şi Odorhei, desemnarea delegaţilor şi participarea la Marea Adunare de la Alba Iulia la 1 Decembrie 1918” poate fi vizitată până în data de 02 februarie 2019.

loading...